Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tajomstvo z hlbín: Červ, ktorý sa podobá na postavu z Hviezdnych vojen!

Červ pripomína Jediho z Hviezdnych vojen
Červ pripomína Jediho z Hviezdnych vojen (Zdroj: staticos01.cache.el-mundo.net)

MADRID - Postava z hviezdnych vojen inšpirovala vedcov k pomenovaniu druhu hlbokomorského červa, ktorého objavili na dne Atlantického oceánu. Doteraz neznámy oceánsky tvor dostal meno Yoda purpurata vďaka svojej podobe s majstrom Jedi zo slávnej série filmov Georgea Lucasa.

Bádatelia sa rozhodli pomenovať červa podľa Jediho kvôli jednoznačnej podobe dlhých pier červa s ušami mýtickej postavy.

Purpurovo sfarbený živočích bol objavený v hĺbke takmer tri kilometre v Atlantickom oceáne v oblasti medzi Islandom a Azorskými ostrovmi s dvoma ďalšími druhmi. Odborníci o ňom napísali v poslednom čísle časopisu Invertebrate Biology.

Yoda purpurata ale nepriťahuje pozornosť len svojím výzorom. "Nie je to síce stratený článok, ale napriek tomu poskytuje dobrú predstavu o ranom vývoji bezstavovcov," vysvetlil profesor Monty Priede z univerzity v britskom Aberdeene.

Novoobjavený červ tvorí zatiaľ poslednú položku na dlhom zozname živočíchov pomenovaných podľa známych osôb - spevákov, politikov či vedcov. Okrem Yody poznáme aj muchu Beyoncé, parazitického kôrovca Boba Marleyho aj trio chrobákov pokrstených George Bush, Dick Cheney a Donald Rumsfeld.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu