Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Curiosity našla dôkaz o vode na Marse: Kedysi na ňom tiekol potok!

Týmto miestom mal kedysi pretekať potok Zobraziť galériu (2)
Týmto miestom mal kedysi pretekať potok (Zdroj: nasa)

BRATISLAVA - Vesmírna sonda Curiosity objavila dôkazy o potoku, ktorý v minulosti tiekol na povrchu Marsu. Oznámili to predstavitelia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) po tom, čo sonda poslala na Zem fotografie zlepencových skál obsahujúcich riečny štrk.

Vedci skúmajúci tieto fotografie dokážu na základe veľkosti a tvaru jednotlivých kúskov štrku určiť približnú rýchlosť prúdu a hĺbku potoka. "Z veľkosti tohto štrku usudzujeme, že voda tiekla rýchlosťou približne 0,9 metra za sekundu, pričom hĺbka toku bola niekde medzi 20 až 100 centimetrami," uviedol William Dietrich z Kalifornskej univerzity v Berkeley.

Curiosity našla dôkaz o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

Kúsky štrku majú veľkosť od zrnka piesku až po golfovú loptičku, pričom väčšina má okrúhly tvar. Curiosity tieto zlepencové skaly objavila na dvoch lokalitách medzi severným okrajom krátera Gale a upätím hory Sharp, ktorá leží v tomto kráteri. Na satelitných snímkach je vidieť náplavový kužeľ vytvorený materiálom, ktorý voda odniesla z okraja kráteru. Objav kameňovtak potvrdzuje predchádzajúce predpoklady, že v tomto kráteri v minulosti tiekla voda.

Cieľom sondy Curiosity je hľadať dôkazy, či boli na Marse niekedy vhodné podmienky pre mikrobiologický život. Do vesmíru ju vyniesla raketa Atlas 5 26. novembra 2011, na Marse pristála 6. augusta tento rok. Prenos informácií z Marsu na Zem trvá štrnásť minút.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu