Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ako z knihy kúziel: Vedci vytvorili benzín zo vzduchu a z vody!

Odzvonilo týmto objavom tradičným benzínkám?
Odzvonilo týmto objavom tradičným benzínkám?

LONDÝN - Britská firma našla spôsob, ako z vody a vzduchu vytvoriť benzín. Inžinieri v malej spoločnosti na severe Anglicka tvrdia, že za tri mesiace vyrobili päť litrov syntetického benzínu, napísala dnes agentúra Reuters.

Metóda tkvie v získavaní oxidu uhličitého zo vzduchu a vodíka z vody. Ich zlúčením a ďalším spracovaním vzniká metanol, ktorý je potom premenený v benzín.

Odborníci tvrdia, že vďaka využitiu obnoviteľných zdrojov energie počas výrobného procesu je možné vytvoriť palivo, ktoré by malo nulovú uhlíkovú stopu a pritom rovnaké využitie ako "normálny" benzín. V budúcnosti by sa vraj táto technológia mohla podieľať na výrobe takzvaných zelených palív.

Na benzínkách sa podľa Reuters ale zelený benzín v dohľadnej dobe neobjaví. "Nemôžeme ho vyrábať za cenu na čerpacích staniciach, nakoniec ale budeme," tvrdí Peter Harrison zo spoločnosti Air Fuel Synthesis (AFS) v anglickom Teesside. "Všetko, čo potrebujeme k jeho výrobe, je obnoviteľná energia, takže až bude problém s ropou, budeme môcť pomôcť udržať autá v chode alebo lietadlá v pohybe," povedal.

Zelený benzín bol vyrobený v rámci dvojročného projektu, ktorý zatiaľ stál asi milión libier. AFS sa domnieva, že výrobná metóda by v budúcnosti mohla byť využiteľná vo väčšom meradle, napríklad v rafinériách. Spoločnosť má však teraz v pláne postaviť továreň na výrobu špeciálnych pohonných hmôt pre motoristické športy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu