Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Unikátny objav: Chlapec (11) zo Sibíri našiel zachovalého mamuta

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Veľký archeologický nález nemusí byť len dielom veľkého vedca, ale aj malého chlapca. Podľa ruských médií našiel jedenásťročný chlapec v tundre na sibírskom polostrove Tajmyr unikátne zachovalé pozostatky mamuta, ktoré prečkali v ľade približne 30.000 rokov. Experti už hovoria o tom, že zrejme ide o najvýznamnejší nález od roku 1901.

Mamuta už miestni obyvatelia pokrstili Žeňa po nálezcovi Jevgenija Salinderovi, ktorého rodina žije pri polárnej meteorologickej stanici "Sopkarga" na myse Sopočnaja Kargo. V odbornej literatúre tak Žeňa bude figurovať ako "sopkargský mamut". Z mamutieho samca, ktorý uhynul vo veku 15 či 16 rokov, sa zachovala nielen kostra, ale aj fragmenty kože, svaloviny, tuku aj niektorých vnútorných orgánov, dohromady vážia pol tony. K ďalšiemu skúmaniu ich musel premiestniť vrtuľník na zvláštnej plošine. Najprv však expedícia musela týždeň osekávať a rozmrazovať vrstvy ľadu.

Už prvá obhliadka umožnila podľa Alexeja Tichonova z ruskej akadémie vied potvrdiť hypotézu, že mamut mal hrb, v ktorom podobne ako ťava uchovával zásoby tuku, umožňujúce prežívať zimy na drsnom Severe. Súdiac podľa srsti, daný kus pravdepodobne zahynul v lete. Stačil si však už nahromadiť celkom veľké zásoby tuku. Podobne zachovalého mamuta sa podľa odborníkov na paleontológiu podarilo naposledy nájsť v roku 1901 na rieke Berezovce, ktorá je prítokom Kolymy.

Minulý mesiac sa na Sibíri, v najsevernejšej časti Jakutska, tiež našli zvyšky zachovalých tiel mamutov, ktoré sa kórejskí experti pod vedením kontroverzného vedca Hwang U-soka chcú pokúsiť klonovať, ak sa však nájde aspoň jediná živá bunka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu