Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Glen Mangham: Tento hacker mohol zničit Facebook!

(Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Britský študent informatiky Glen Mangham (26) hackol minulý rok účet zamestnanca Facebooku a podarilo sa mu stiahnuť si zdrojový kód celého systému. Aj keď jeho pomocou mohol zničiť sociálnu sieť, neurobil to. Napriek tomu ho poslali do väzenia.

Mangham tvrdí, že chcel bezpečnostné problémy podrobne preskúmať a následne spísať, aby Facebook mohol chyby opraviť. V minulosti takto už niekoľkým firmám pomohol a bol za tieto služby finančne odmenený. Pritom Facebook tiež ponúka hackerom možnosť nahlásiť chyby a získať uznanie a hotovosť. Informoval portál technet.cz.

Namiesto odmeny Manghama obvinili, že spôsobil Facebooku obrovské finančné škody (200 tisíc dolárov, cca 152-tisíc eur) a vo februári ho odsúdili na osem mesiacov väzenia. Odvolací súd dal ale Manghamovi za pravdu, že rozsudok bol príliš prísny a po dvoch mesiacoch ho prepustil.

Facebook má dnes prepracovanú ponuku pre etických hackerov, umožňuje im nahlásenie chýb, získanie finančnej odmeny za odhalené chyby v zabezpečení a povzbudzuje ich, aby "chybu nahlásili čo najskôr". Mangham však údajne vyčkával, pretože kód ďalej analyzoval a hľadal ďalšie chyby: "Keby som ihneď nahlásil chybu, opravili by ju a ja by som nemohol nájsť ďalšie chyby vo vnútri. Takéto zabezpečenie by nikomu veľmi nepomohlo."

Mrzí ho tiež, že mu robí problémy práve Facebook, spoločnosť, ktorá sa chváli dodržiavaním "kódexu hackera" a ktorej zakladateľ Mark Zuckerberg si sám užil s autoritami svoje, keď pri napĺňaní projektu FaceMash hackol niekoľko univerzitných databáz, aby z nich získal fotky.

Mladík sa preto rozhodol svoju vlastnú verziu a dojmy zverejniť prostredníctvom videa, ktoré uploadol na YouTube. Okrem iného v ňom uvádza: "Mojou zásadou je nepoškodiť nikoho nevinného, ​​aspoň nie úmyselne. Keď uvážite, že v jednej chvíli som mohol úplne zničiť Facebook a neurobil som to, myslím, že by to malo slúžiť ako ukážka toho, že nie som ten zlý."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu