Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fiasko Facebooku na burze: Megažaloby a straty za miliardy!

(Zdroj: SITA)

NEW YORK/PRAHA - Od vstupu Facebooku na trh už uplynul viac ako týždeň a ukazuje sa, že firma bola poriadne nadhodnotená. Akcionári prevádzkovateľa najväčšej sociálnej siete na svete žalujú jej šéfa Marka Zuckerberga a viacero bánk na čele so spoločnosťou Morgan Stanley z dôvodu, že pred primárnou emisiou akcií (IPO) tajili nepriaznivé prognózy spoločnosti

PIATOK (18. máj)

Pred vstupom na burzu bolo možné počuť prognózy o dvojcifernom raste, ale nakoniec akcie sociálnej siete neskončili v mínuse len preto, že ich nad nulou držali upisovatelia, v čele s bankou Morgan Stanley.

S tým súvisí aj rekordný objem zobchodovaných akcií, ktorý dosiahol 566 miliónov, najviac v histórii prvých dní na burze. Akonáhle totiž akcie Facebooku spadli na upisovaných 38 dolárov, začali upisovatelia nakupovať za viac, aby akcie udržali v pluse.

Facebook skončil obchodovanie rastom 0,61%, teda o 23 centov. To znamená, že Mark Zuckerberg zbohatol o 115 miliónov dolárov. Pritom ihneď po začatí obchodovania bol "v pluse" dve miliardy.

SOBOTA (19. máj)

Z pohľadu tých, čo držali akcie Facebooku už pred IPO, bol deň úspešný. Facebook si udržal hodnotu na sto miliardách dolárov, aj keď oni predávali časť svojich akcií - z pätnástich z nich sa tak stali dolároví miliardári.

NEDEĽA (20. máj)

"Máme tu celkom dosť nešťastných chlapíkov," komentoval piatkový výkon akcií Facebooku Wayne Kaufman z maklérskej firmy John Thomas Financial. "Dúfali asi, že sa bude dariť lepšie. Stavím sa, že na trhu je veľa sklamaných ľudí," dodal.


PONDELOK (21. máj)

Akcie spadli o viac ako desať percent. Titul totiž prestali držať nad emisnou cenou upisujúce banky na čele s Morgan Stanley. Zuckerberg prišiel o 2,5 miliardy dolárov.

UTOROK (22. máj)

Banka Morgan Stanley čelí podozreniu, že zatajila horšie vyhliadky Facebooku. O nich inforrmovala len vybraných klientov.

STREDA (23. máj)

Odborníci sa zhodujú v tom, že by obstaranie cenného papiera FB ešte odložili. Ako vhodnú cenu pre nákup najčastejšie zmieňujú 23 dolárov za kus.

ŠTVRTOK (24. máj)

Burzový operátor Nasdaq OMX čelí žalobe investora, ktorý ho obviňuje z nedbanlivosti pri manipulácii s objednávkami na akcie Facebook pri piatkovom vstupe spoločnosti na technologickú burzu. Po primárnej ponuke akcií FB mal Nasdaq spôsobiť škody investorom.

Okrem toho bola podaná aj občianska žaloba proti Facebooku, jeho zakladateľovi Markovi Zuckerbergovi a banke Morgan Stanley, ktorá bola manažérom emisie, kvôli údajnému porušeniu zákona o cenných papieroch.

PIATOK (25. máj)

Štyria hlavní tvorcovia trhu, teda firmy, ktoré stanovujú kurz akcií podľa aktuálnej ponuky a dopytu, majú v súvislosti s nevydarenou úvodnou verejnou ponukou akcií Facebooku straty presahujúce 100 miliónov dolárov. Tejto sumy sa domáhajú od prevádzkovateľa trhu Nasdaq Stock Market, ktorý je podľa nich za problémy zodpovedný.

Celkové škody ale môžu byť ešte vyššie, pretože len Citadel a Knight Capital straty vyčíslili každý na 30 až 35 miliónov dolárov. Ak sa škody potvrdia, bude mať Nasdaq zrejme nový problém. Burza totiž vyčlenila na odškodnenie v súvislosti s pokazeným vstupom Facebooku na trh špeciálny fond s čiastkou 13 miliónov dolárov. Informoval portál ihned.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu