Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Exkluzívne VIDEO: Prvýkrát nafilmovali unikátne morské tvory!

Vorvaňovec Shepherdov
Vorvaňovec Shepherdov (Zdroj: abc.net.au)

SYDNEY - Vedcom sa prvýkrát podarilo nafilmovať vzácne vorvaňovce Shepherdove. Približne 12 jedincov sa nečakane objavilo pri lodi morských biológov, ktorí pri brehoch južnej Austrálie hľadali vráskavcov obrovských, informovala dnes televízia ABC.

"Stretnúť túto skupinu bolo úžasné, ale skutočnosť, že zostala na hladine tak dlho, že by sme ju mohli nakrúcať niekoľko minút, je unikátny," povedal vedúci výpravy Michael Double z Australian Antarctic Division, ktorá je súčasťou ministerstva životného prostredia.

Podľa ďalšej členky výpravy Natalie Schmittovej toto náhodné stretnutie umožní vedcom lepšie pochopiť cicavca, ktorý bol objavený až v roku 1937. "Môžeme vidieť, ako sa pohybujú, ako dýchajú, komunikujú medzi sebou a ako sa zmenilo ich  zafarbenie," povedala.

Podľa austrálskeho ministerstva životného prostredia existujú na celom svete len dve nepotvrdené pozorovania vorvaňovcov Shepherdových. Doteraz vedci preskúmali len 19 exemplárov tohto živočícha. Išlo o vorvaňovce, ktoré uviazli na pobreží na Novom Zélande, v Austrálii, Čile a Argentíne. Odhad celkového počtu vorvaňovcov Sheperdových neexistuje.

Vorvaňovec Shepherdov (Tasmacetus shepherd) patrí do čeľade vorvaňovcovité. Jeho charakteristickým znakom je klenuté čelo a pretiahnutý nos podobný delfíniemu. Jedince tohto druhu dorastajú do dĺžky okolo sedem metrov a vážia 2,5 tony.

Vorvaňovec Shepherdov

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu