Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čudo z pralesa: Bizarný tvor dokáže vyzerať ako dúha!

Lygosoma veunsaiensis
Lygosoma veunsaiensis (Zdroj: radikal.ru)

PHNOM PÉNH - Nový druh dúhovo sfarbenej jašterice objavili v panenskom pralese na severovýchode Kambodže. Malý plaz má dlhý chvostík a veľmi malé nožičky, napísala dnes agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje z Medzinárodného zväzu na ochranu prírody.

Vedci jašteričku nazvali Lygosoma veunsaiensis v odkaze na rezerváciu Veun Sai-Siem Pang v provincii Rattanakiri, v ktorej odľahlej časti bola jašterica v roku 2010 objavená.

"Tohto tvorčeka je ťažké nájsť, pretože veľa času trávi v podzemí," vysvetlil herpetológ Neang Thy z organizácie Fauna & Flora international. "Podobné druhy sú známe len na základe pozorovania niekoľkých málo jedincov. Mali sme veľké šťastie, že sme objavili tento," zdôraznil.

Nová jašterica je neobvyklá predovšetkým svojimi veľmi krátkymi nožičkami a chvostíkom dlhším, ako je jej telo. Farbu svojej kože môže meniť podľa množstva svetla i uhla, v akom na ňu dopadá, čím na nej vzniká dúhový efekt.

Ide už o tretí živočíšny druh objavený v rovnakej rezervácii za posledné dva roky. Predchádzajúcimi boli netopier a gibbon.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu