Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo je malé, to je chutné: Na Madagaskare objavili minijašterov!

Brookesia micra
Brookesia micra (Zdroj: msn.com)

ANTANANARIVO/BERLÍN - Štyri nové druhy miniatúrnych chameleónov sa podarilo objaviť vedcom na Madagaskare. Minijašteri sú dlhí len niekoľko centimetrov od hlavy po koniec chvosta a niektorí z nich sú tak malí, že sa pohodlne zmestia na hlavičku zápalky, uviedli vedci v správe, ktorú dnes zverejnil časopis PLoS One.

Vedci vedení Frankom Glawom z Mníchova uskutočnili genetické analýzy, aby potvrdili, že ide o nové a navzájom od seba odlišné druhy. Najmenší z nových druhov s latinským názvom Brookesia micra v dospelosti dorastá len 16 milimetrov od ňufáka po zadoček a aj s chvostom dospelí jedinci oboch pohlaví merajú len 30 milimetrov, čo ich radí medzi najmenších stavovcov, akí boli kedy na Zemi objavení.

Glaw uviedol, že jeho tím už mal skúsenosti s hľadaním malých jašterov na Madagaskare, ale "tiež dosť šťastia". Po chameleónoch pátrali po zotmení s pomocou bateriek a svietidiel. Všetky štyri nájdené druhy sú aktívne cez deň a na noc sa vyšplhajú do vetiev k spánku.

Pre takto drobné živočíchy ale pojem "hore do konárov" znamená zhruba 10 centimetrov od zeme, takže zbadať ich nebola ľahká úloha. Ale akonáhle si ich všimli, nebolo už ťažké ich odchytiť, dodal Glaw. "Spia a vy ich môžete jednoducho odchytiť. Je to rovnako jednoduché ako zbierať jahody," spresnil. "V noci sa vôbec nehýbu."

Prinajmenšom dva z novo objavených druhov sú podľa vedcov krajne ohrozené kvôli strate prirodzeného životného prostredia a odlesňovaniu Madagaskaru. Glaw, ktorý jazdí na Madagaskar už štvrť storočia, aby skúmal neustále sa rozširujúci zoznam plazov a obojživelníkov, uviedol, že Brookesia micra môže byť maximom miniaturizácie týchto stavovcov.

Tvrdiť to s istotou ale podľa neho nie je možné, pretože zakaždým, keď vedci oznámili objav nejakého "najmenšieho živočícha", objavil sa ďalší, ešte menší druh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu