Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prevratná štúdia: Ak chcete schudnúť, jedzte z červených tanierov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: marksrestaurantandcatering.com)

PRAHA - Márne sa snažíte schudnúť? Podľa štúdie nemeckých a švajčiarskych vedcov by vám v tom mohli dramaticky pomôcť červené taniere a hrnčeky. Tie vraj dokážu znížiť konzumáciu až o 40 percent.

Červená farba podľa odborníkov ľuďom výrazne pomáha obmedziť sklon k maškrteniu, pretože je podvedome asociovaná s nebezpečenstvom, varovaním či zákazom. Tým sa znižuje množstvo jedla, ktoré človek zje. Ľudia, ktorí vymenili tradičný jedálenský servis za červený, tak obmedzili konzumáciu takmer o polovicu.

 Vedecký tím dodáva, že by sa toto zistenie dalo využívať v celom potravinárskom priemysle, kedy by sa nezdravé jedlá predávali v červených obaloch. To isté by sa potom dalo aplikovať aj v krčmách a baroch, kde by červená farba pomohla obmedziť konzumáciu alkoholu.

Počas testov sa 41 mladých mužov napilo zo šálok čaju označených modrou alebo červenou etiketou. Z červených hrnčekov vypili o 44 percent tekutín menej. V druhej časti pokusu dostalo 109 ľudí 10 praclíkov na červenom, modrom alebo bielom tanieri. Tí, ktorí jedli praclíky z červených tanierov, ich zjedli menej.

Výsledky štúdie boli publikované v magazíne Appetite.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu