Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Amerika speje k megazadkom: V roku 2030 bude až 42 % Američanov obéznych!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Štyridsaťdva percent dospelých Američanov bude v roku 2030 obéznych; v súčasnosti je to 36 percent. Podľa agentúry DPA na to upozornila nová štúdia, zverejnená na konferencii o boji s obezitou vo Washingtone.

 

Podiel extrémne obéznych, ktorí majú nadváhu najmenej 45 kilogramov, stúpne zo 4,9 percenta na 11 percent. Alarmujúce čísla však priniesli aj dobrú správu: populácia tlstne pomalšie, než odborníci doposiaľ predpovedali. Ešte pred niekoľkými rokmi totiž avizovali, že v roku 2030 bude obéznych 51 percent Američanov.
 
Vedúci štúdie, Eric Finkelstein z Inštitútu globálneho zdravia na Duke University v Severnej Karolíne, uviedol, že dôvod tohto spomalenia rastu obezity nie je zatiaľ jasný. Možno zapôsobili vládou sponzorované iniciatívy boja proti obezite, ktoré prinútili Američanov viac dbať o svoje zdravie.
 
Štúdia upozornila aj na obrovský ekonomický dopad obezity. Zdravotná starostlivosť v súvislosti s obezitou - najmä liečenie kardiovaskulárnych ochorení a diabetu - si v roku 2030 vyžiadala náklady vo výške takmer 550 miliárd dolárov.
 
Prognóza tejto štúdie je však pesimistickejšia než súčasné údaje zverejnené americkým Centrom pre kontrolu chorôb a ich prevenciu (CDC). Podľa neho je teraz "stabilne" obéznych 35 percent dospelých a 17 percent detí a mládeže vo vekovej skupine dva až 19 rokov.
 
Obezita v USA však vyvoláva nielen obavy verejnosti - poskytuje aj nové podnikateľské príležitosti. Vznikli nové spoločnosti, ktoré predávajú extraširoké rakvy vystužené oceľou, aby uniesli telá zosnulých vážiacich vyše 200 kilogramov, poznamenala DPA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu