Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Najsureálnejší mrakodrap: Je ako priesvitný trojuholník z bambusov

Takto bude vyzerať Taiwan Tower Zobraziť galériu (3)
Takto bude vyzerať Taiwan Tower (Zdroj: gizmodo.com)

TAICHUNG - Ázijské mesto Taichung bude mať už o pár rokov novú dominantu. Stane sa ňou oceľová superbudova, ktorá bude spĺňať všetky predpoklady na to, aby sa stala najsureálnejšou stavbou sveta. Na prvý pohľad síce kvôli svojmu nezvyčajnému dizajnu nepôsobí príliš dôveryhodne, je to však len očný klam.

Jej základ budú tvoriť oceľové nosníky vysoké viac ako tristo metrov. Tie dokopy vytvárajú gigantický trojuholníkový rám, na ktorého vrchu sa budú môcť návštevníci pokochať najvyššie položenou strešnou záhradou na svete.

Na projekt Taiwan Tower (v preklade Taiwanská veža) bola vypísaná medzinárodná súťaž, ktorú vyhral tokijský architekt Sou Fujimoto. Podľa neho stavba "stelesňuje ducha Taiwanu 21. storočia". Budova bude pozostávať z dvoch hlavných častí - oceľového rámu a už spomínanej strešnej záhrady. Zelená plocha s vysadenými stromami a rastlinami bude vďaka zdaniu, že mrakodrap je polopriesvitný, vyzerať akoby sa vznášala na oblohe.

Najsureálnejší mrakodrap: Je ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gizmodo.com)

Fujimoto dúfa, že Taiwanská veža sa zdane vzorom zelenej architektúry pre budúce generácie. Na svoju prevádzku bude využívať obnoviteľné zdroje, pričom zber dažďovej vody a jej následný ohrev pomocou solárnych panelov sa postará o dodávku teplej vody.

Najsureálnejší mrakodrap: Je ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gizmodo.com)

Dátum dokončenia stavby je stanovený na rok 2017 a jej rozpočet sa pohybuje na úrovni 6,59 miliardy taiwanských dolárov (v prepočte približne 162 miliónov eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu