Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Architektonický unikát: Postavia zemedrap, bude mať 65 poschodí!

Mrakodrap postavajú pod zemou Zobraziť galériu (5)
Mrakodrap postavajú pod zemou

MEXICO CITY - Je úžasné sledovať, čo všetko architekti so súčasnými technickými možnosťami dokážu. Najnovším príkladom toho je odvážny projekt mrakodrapu, ktorý však nemá ísť do výšky, ale do hĺbky.

Mexickí architekti totiž navrhli 65-poschodovú budovu, ktorá sa bude stavať smerom do zeme. V hĺbke tristo metrov pod povrchom postavia obrátenú pyramídu, v ktorej sa majú nachádzať apartmány, kancelárie, obchody a dokonca aj múzeum.

Podzemná stavba má stáť v centre Mexico City. Na námestí však najprv musia vyhĺbiť jamu s rozmermi 240x240 metrov. Celá budova bude presklenná, aby do nej mohlo preniknúť denné svetlo. Podľa architekta Estebana Suareza zo spoločnosti, ktorá projekt navrhla, nebude v pyramíde chýbať ani kultúrne centrum.

"Mesto potrebuje novú infraštruktúru vrátane bytov a administratívnych budov, nie sú tu však už žiadne voľné pozemky. Federálne a miestne zákony neumožňujú búrať historické stavby a aj keby to povolili, existujú výškové obmedzenia. Nemali sme teda inú možnosť, ako začať stavať do zeme," vysvetlil Suarez.

Pyramídy zohrávajú v histórii Mexika dôležitú úlohu. Začali ich tam stavať už Aztékovia, ktorí sa na území latinskoamerickej krajiny usadili v 14. storočí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu