Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vianočné inšpirácie: Vytvorte si na sviatky očarujúcu výzdobu!

Rozžiarený stromček je najkrajším symbolom Vianoc Zobraziť galériu (13)
Rozžiarený stromček je najkrajším symbolom Vianoc (Zdroj: vianocnapredajnask)

TRNAVA - Vianoce považujeme za najkrajšie sviatky roka pre ich rodinnú atmosféru pokoja a lásky, ku ktorej neodmysliteľne patrí vyzdobený a rozžiarený stromček, adventný veniec so sviečkami uprostred stola či rôzne drobné dekorácie, ktoré nám pripomínajú ich výnimočnosť. Aj keď v súčasnosti existuje milión spôsobov, ako si vyzdobiť domácnosť, je dobré nepodliehať za každú cenu trendom, ale držať sa toho, čo sa nám naozaj páči. Ak však hľadáte inšpiráciu a túžite po zmene, sortiment v obchodoch je skutočne bohatý.

Vianočný stromček

Neodmysliteľným symbolom nadchádzajúcich sviatkov je predovšetkým stromček. Podľa PR manažérky vianočnej predajne v Trnave Lívie Šiškovej zákazníci uprednostňujú umelé stromčeky, ktoré sú vyrobené z rôznych syntetických materiálov. Pri ich výbere rozhoduje najmä cena, ale ponuka je neobmedzená, od najjednoduchších až po tie najluxusnejšie. Sami sa zvolíte, či utratíte 75 € za lacnejšiu verziu alebo 690 € za dokonalú napodobeninu trojmetrového živého stromčeka s 800 zabudovanými svetielkami. Pri rozhodovaní treba brať do úvahy najmä to, že ide o dlhodobú investíciu, ktorá do budúcnosti ušetrí nielen čas, ale aj peniaze.

Pri výzdobe buďte kreatívni, skombinovať sa dajú rôzne materiály aj farby

Vianočné inšpirácie: Vytvorte si
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: vianocnapredajna.sk)

 

Vianočné ozdoby

Pokým v minulosti si ľudia ozdobovali vianočné stromčeky ovocím, jablkami či orechmi, ktoré nahradili slamené a háčkované vzory a postavičky, v súčasnosti sa fantázii medze nekladú. Hitom tohtoročných Vianoc sú gule v bielej, fialovej a červenej farbe. Ich cena sa podľa Šiškovej pohybuje od 0,4 € po 2,4 € za kus. Do módy sa však vracajú aj klasické sklenené gule, ktoré sú žiadané najmä pre ich lesk a zrkadlový odraz. Finančné nároky sú však pri nich o čosi vyššie., tak ako aj v prípade ručne zdobených sklenených gúľ z Nemecka, ktorých cena sa pohybuje okolo 4,5 €/kus.

Celkový vzhľad stromčeka dotvárajú aj rôzne girlandy, stuhy či reťaze v rôznych farebných kombináciách. Tento rok je "in" biela s červenou, fialovou a oranžovou. Mierny pokles záujmu zaznamenala zlatá farba, ktorá však aj naďalej patrí medzi obľúbené. Na druhej strane medzi "out" sa dostali strieborná a modrá. Celková výzdoba však záleží od vkusu jednotlivca, a preto by pri výbere nemali rozhodovať trendy, ale osobnostné preferencie a istý zmysel pre estetiku. Šišková ľuďom radí, aby sa zamerali na farbu stien, podlahy, kobercov a nábytku v miestnosti a im prispôsobili aj následný výber.

Nemusíte sa báť experimentovať, svoje čaro má každá ozdoba

Vianočné inšpirácie: Vytvorte si
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: vianocnapredajna.sk)

 

Adventné vence

Advent, ktorý začal v nedeľu 27. novembra zapálením prvej zo štyroch sviečok na adventnom venci, symbolizuje obdobie pôstu a duševnej prípravy kresťanov na príchod Ježiša ako svetla veriacich. Jeho výzdoba by preto mala byť skromná – suché plody, šišky, jednoduchá stuha. Dekorácie majú najčastejšie tzv. liturgické farby fialovú, bielu alebo bordovú. Oproti minulosti však vence prešli malou zmenou. Ich okrúhly tvar vystriedalo pozdĺžne radenie sviec vedľa seba. Ak ste nikde nenašli taký, ktorý by vyhovoval vaším predstavám a nie ste natoľko zruční, aby ste si ho dokázali vyrobiť sami, je možné dať si ho vyrobiť aj na zákazku. Pokojne si môžete priniesť aj vlastný podstavec, ktorý bude tvoriť jadro.

Okrúhle vence nahrádzajú atypickejšie verzie

Vianočné inšpirácie: Vytvorte si
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: vianocnapredajna.sk)

 

Stolovanie

Základom každého prestierania je obrus. Jeho ponuka v obchodoch je natoľko bohatá, že sa dĺžkou a tvarom dokáže prispôsobiť takmer každému stolu. Ak ste sa už rozhodli do neho zainvestovať, je lepšie zvoliť kvalitný materiál, ktorý mu zaručí dlhú životnosť a trvalé zachovanie farieb.

Vzhľad štedrovečernej tabule treba prispôsobiť priestoru a voliť farby s rozvahou, odporúča PR manažérka predajne. Tými osvedčenými sú napríklad oranžová, zlatá, biela, červená alebo strieborná. Prírodné farby ako napríklad hnedá, medená a zelená pôsobia upokojujúco. Tí extravagantnejší, ktorí radi riskujú, by mali popremýšľať nad modrou alebo čiernou.

Krásu večere dotvorí pekne upravený štedrovečerný stôl

Vianočné inšpirácie: Vytvorte si
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: vianocnapredajna.sk)

 

Ak preferujete strohejší štýl, takéto prestieranie môže byť to pravé

Vianočné inšpirácie: Vytvorte si
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: vianocnapredajna.sk)

Vianoce na kľúč

V prípade, že s prípravami vždy meškáte alebo máte pocit, že potrebujete pomoc, už aj na Slovensku máte možnosť dať si urobiť Vianoce na kľúč. Odborníci dokážu zadovážiť všetko od vianočného stromčeka, ozdôb, vnútorného a vonkajšieho osvetlenia a postarať sa tak o naozaj pekné a hlavne bezproblémové sviatky. Nie je však nutné nanovo si zakúpiť všetok tovar, stačí aj ten, ktorý máte doma k dispozícii, ale neviete, ako ho správne rozmiestniť tak, aby lahodil oku.

Treba však rátať s tým, že takáto služba si vyžaduje vyššie finančné náklady, ktoré sa však dajú znížiť napríklad tým, že si dáte ozdobiť iba viditeľnú časť stromčeka, teda napríklad 2/3 alebo polovicu alebo si zvolíte lacnejšie ozdoby. Celková cena sa odvíja od množstva zakúpeného tovaru, vzdialenosti cestovania za zákazníkom a pracnosti výzdoby. Tovar pritom dovezú až k vám domov.

Kompletné vyzdobenie trojmetrového stromčeka sa môže vyšplhať až na 1500 eur, dajú sa však zvoliť aj oveľa lacnejšie varianty. Podľa Šiškovej záujem o túto službu počas Vianoc prejaví približne 10 zákazníkov. Priznala však, že väčinou ide o ľudí z vyššej strednej triedy. Napriek tomu Slováci podľa nej utrácajú tento rok na Vianoce predsa len o čosi viac ako ten minulý. Každý kupujúci zákazník priemerne na vianočné predmety minie takmer 20 eur.

Pocit domova počas Vianoc navodia aj nenápadné ozdoby, ktoré sa dajú umiestniť kdekoľvek

Vianočné inšpirácie: Vytvorte si
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: vianocnapredajna.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu