Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rýchlo dokončujte prípravy, na Vianoce si už nenakúpite!

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Na predvianočné nákupy nám zostáva posledných pár dní. Tak ako po iné roky aj tentokrát budú otváracie hodiny bežných obchodov, ale aj obchodných centier obmedzené.

Obchody môžu byť  24. decembra otvorené len do 12.00 h, 25. decembra zas musia ostať zatvorené celý deň.  Vyplýva to z ustanovení Zákonníka práce, dodržiavanie predpisu už v minulých rokoch kontrolovali inšpektori práce,“ uviedol hovorca Národného inšpektorátu práce Igor Holéczy.

Spresnil, že pravidlo o kratších otváracích hodinách počas Vianočných sviatkov a niektorých ďalších dní platí na Slovenku od roku 2008. „Majitelia obchodov sa podľa zákona v určených dňoch nemôžu so zamestnancami dohodnúť na práci, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi či dohodnúť inú súvisiacu prácu,“ pripomenul hovorca.

Zákonník práce umožňuje aj výnimky, ktoré niektorým typom prevádzok maloobchodný predaj počas vybraných sviatkov dovoľujú. K nim patria napríklad benzínové pumpy, lekárne či tiež predaj cestovných lístkov a suvenírov. Inou výnimkou je tiež prípad, že prácu súvisiacu s maloobchodom bude vykonávať len majiteľ predajne či jeho rodinní príslušníci. Malé predajne tak môžu ostať otvorené, majiteľ totiž prácou súvisiacou s maloobchodom nepoveruje žiadnych zamestnancov.

„Okrem Vianoc zákon obmedzuje maloobchodný predaj aj v ďalšie sviatočné dni. Obchody musia ostať po celý deň zatvorené aj 1. januára,“ dodal Holéczy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu