Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

V Šlezvicku-Holštajnsku zakázali tlačidlo z Facebooku

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

KIEL - Úrad pre ochranu osobných údajov v nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko dnes zakázal tamojším firmám používať na svojich stránkach tlačidlo "Páči sa mi" z internetovej sociálnej siete Facebook.

Používaním tlačidla na svojich stránkach spoločnosti podľa úradu umožňujú Facebooku neoprávnene sledovať pohyb ľudí po internete a následne tieto informácie využívať na marketingové účely.

Zákon začne platiť na konci septembra, oznámil dnes vo svojom internetovom vydaní týždenník Die Zeit. Firmám, ktoré do tej doby tlačidlo zo svojich webových stránok neodstránia, hrozí pokuta až 50.000 eur.

Úrad chce opatrením zamedziť Facebooku v zisťovaní toho, aké stránky jeho užívatelia navštevujú. Zakaždým, keď človek s profilom na Facebooku otvorí nejakú stránku mimo túto sociálnu sieť, na ktorej je tlačidlo "Páči sa mi", Facebook získa informáciu o tom, že dotyčný onú stránku navštívil.

Šlezvicko-Holštajnskému úradu vadí predovšetkým skutočnosť, že užívatelov internetu nikto neinformuje, že je zaznamenávaný ich pohyb po webových stránkach. Firmám tak úrad ako riešenie navrhuje, aby na webe bolo tlačidlo "Páči sa mi" len ako obrázok. Až potom, čo by na neho klikli, otvorila by sa nová stránka s poučením a so skutočnou funkciou tohto tlačidla.

Nemeckí ochrancovia osobných údajov sa dostali do sporu s veľkými internetovými spoločnosťami už v minulosti. Zatiaľ posledný stret vypukol kvôli mapovej službe Street View od spoločnosti Google. Nemecké úrady požadovali, aby si ľudia mohli vyžiadať digitálne rozmazanie záberov svojich domov. Nakoniec o to požiadalo na štvrť milióna Nemcov, čo predstavovalo asi tri percentá domácností zachytených na fotografiách pre Street View.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu