Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mesiac nie je unikátny, tvrdia vedci!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BRATISLAVA - Asi jedna z dvanástich planét s pevným povrchom, ktoré obiehajú okolo hviezd podobných nášmu Slnku, má mesiac veľkosti toho nášho, vyhlásili švajčiarski a americkí vedci.

Náš Mesiac je vzhľadom k Zemi neprimerane veľký - jeho priemer tvorí viac než štvrtinu priemeru Zeme - čo odborníci v minulosti považovali za zriedkavosť. Vďaka počítačovej simulácii vytvárania planét však zistili, že faktory, ktorých následkom bolo vytvorenie Mesiaca, mohli byť v skutočnosti bežným javom.

Minulý rok vedci z University of Zürich vo Švajčiarku a Ryuja Morishima z University of Colorado v Spojených štátoch uskutočnili sériu simulácií, prostredníctvom ktorých sa chceli pozrieť na to, ako sa z malých čiastočiek mohli formovať objekty nazývané planetezimály.

Podľa najrozšírenejšej teórie Mesiac vznikol krátko po vytvorení Zeme, keď do nej narazila planéta s veľkosťou Marsu. Následne sa žeravý materiál obiehajúci okolo Zeme postupne spojil a vytvoril Mesiac, ako ho poznáme. Vedecký tím použil výsledky z jeho skoršieho výskumu pre "simuláciu N-telesa", ktorou chcel zistiť pravdepodobnosť toho, že dopady veľkého rozsahu mohli spôsobiť vytvorenie veľkých satelitov rovnakou cestou.

Ich výsledky ukázali, že existuje šanca asi 1 : 12 pre vytvorenie systému pozostávajúceho z planéty väčšej ako polovica masy Zeme a mesiaca s polomerom väčším ako polovica polomeru Mesiaca (a to vzhľadom na možné chyby v simulácii, ktorá šance odhadovala na 1 : 45 až 1 : 4).

Mesiac obiehajúci okolo našej planéty plní jednu dôležitú funkciu - stabilizuje sklon zemskej osi. Bez neho by sa mohla v pomerne krátkom časovom období meniť, čo by malo za následok drastické zmeny v spôsobe distribúcie tepla zo Slnka po povrchu planéty. Prítomnosť Mesiaca tak vytvára stabilnejšie prostredie, v ktorom sa mohol vyvinúť život, uviedol Sebastian Elser z University of Zürich.

"Overovanie si možnosti prítomnosti mesiaca stabilizujúceho os je dobrá vec, ak sa snažíte zistiť, koľko obývateľných svetov je v galaxii," povedal Elser pre BBC News. Aj keď "nie je jedinou a ani tou najdôležitejšou" vecou, dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu