Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vedci tvrdia: Za rozpínaním vesmíru je temná energia!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

WASHINGTON - Teóriu, že za zrýchleným rozpínaním vesmíru stojí temná energia, potvrdzuje údajne nový dôkaz. Prinieslo ho päť rokov trvajúce skúmanie 200-tisíc galaxií rozprestierajúcich sa až sedem miliárd rokov späť v kozmickom čase.

"Pôsobenie temnej energie je ako keby ste vyhodili loptu do vzduchu a  stále rýchlejšie smerovala nahor k nebu," povedal Chris Blake zo Swinburnovej technologickej univerzity v austrálskom Melbourne. Podľa neho sa potvrdzuje, že temná energia je skutočnou kozmologickou konštantou. Keby ňou bola gravitácia, potom by konštantné účinky temnej energie v čase vidieť neboli.

Táto teória pôsobenia temnej energie je v rozpore s teóriou, podľa ktorej sa vesmír rozpína ​​vplyvom gravitácie, nie temnej energie. Táto alternatívna teória tvrdí, že koncepcia gravitácie Alberta Einsteina je mylná a že gravitácia sa pri pôsobení na veľké vzdialenosti stáva odpudivou, nie príťažlivou.

V prieskume boli využité dáta z ďalekohľadu NASA GALEX (Galaxy Evolution Explorer) a anglo-austrálskeho teleskopu na austrálskom kopci Siding Spring, ktorými sa sledovali mladé galaxie a merali ich vzájomne vzdialenosti a tiež ich vzdialenosť od Zeme. A ukázalo sa, že postupom času tieto vzdialenosti stále väčšie. 

Ďalším zistením podľa vedcov je, že zatiaľ čo galaktické zoskupenia k sebe priťahujú ďalšie galaxie gravitačnou silou, temná energia naopak od seba rozháňa ucelené skupiny.

Odborníci sa domnievajú, že poznáme štyri percentá vesmíru, neviditeľný zvyšok potom tvorí temná hmota a zo sedemdesiatich percent temná energia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu