Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Unikátne snímky zachytili, ako z čiernej diery tryská hmota!

Prúdy hmoty tryskajú z čiernej diery Zobraziť galériu (2)
Prúdy hmoty tryskajú z čiernej diery

GREENBELT - Sieť rádioteleskopov na južnej pologuli umožnila získať dosiaľ najkvalitnejšie snímky prúdov hmoty, ktoré tryskajú zo superhmotnej čiernej diery v strede jednej z najbližších galaxií.

V časopise Astronomy and Astrophysics to oznámil medzinárodný tím na čele s Corneliou Müllerovou z univerzity v nemeckom Erlangene.

Vedci sa zamerali sa na galaxiu Centaurus A, respektíve NGC 5128, ktorá sa nám premieta do súhvezdia Kentaura. Nachádza sa približne 12 miliónov svetelných rokov od Mliečnej cesty. V strede má čiernu dieru s hmotnosťou 55 miliónov krát väčšou ako hmotnosť Slnka. Práve vďaka jej aktivite táto galaxia patrí k najjasnejším vesmírnym telesám v rádiovej oblasti elektromagnetického vlnenia, v ktorej na oblohe zaberá takmer 20-násobok plochy Mesiaca v splne.

Spôsobuje to skutočnosť, že v bežnom svetle viditeľná galaxia leží medzi dvoma obrovskými lalokmi, vydávajúcimi rádiové žiarenie. Oba sú dlhé takmer milión svetelných rokov. Vypĺňa ich hmota z časticových prúdov pri stredovej čiernej diere galaxie. Odborníci predpokladajú, že hmota pri základni týchto prúdov uniká rýchlosťou približne jednej tretiny rýchlosti svetla.

Cornelia Müllerová s kolegami využila na zobrazenie najvnútornejšej časti galaxie deväť rádioteleskopov rozmiestnených na kontinentoch južnej pologule. Zložený rádiový obraz zachytáva oblasť s priemerom iba 4,2 svetelného roka, čo nie je ani vzdialenosť od Slnka k najbližšej hviezde v  Mliečnej ceste. Podarilo sa zachytiť podrobnosti, ktoré zodpovedajú 15 svetelným dňom. Výsledkom je najvyššie rozlíšenie snímky výtryskov z čiernej diery, aké sa kedy podarilo získať

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu