Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Posvätná korytnačka, prinášajúca dobré správy, ochorela

Posvätná korytnačka má vyše 100 rokov
Posvätná korytnačka má vyše 100 rokov

HANOJ - Tisícky ľudí včera tlieskali záchranárom, ktorým sa podarilo odchytiť v hanojskom jazere legendárnu korytnačku, posvätný symbol Vietnamu. Zviera potrebuje liečbu, ale celý mesiac svojim záchrancom unikalo. Nikto si však nechcel zobrať na svedomie, keby posol dobrých správ zomrel.

Pri prvom pokuse o odchyt začiatkom marca sa obyvateľke jazera Hoan Kiem (Jazero navráteného meča) podarilo uniknúť zo siete dierou, ktorú pretrhla. Tentoraz sa 50 záchranárom, medzi ktorými boli aj vojaci, podarilo za použitia troch sietí dostať zviera pod kontrolu. Korytnačku umiestnili do prístrešku na ostrovčeku, kde ju vyšetria.

"Je to jedno z najohrozenejších zvierat na svete a vieme o ňom veľmi málo," povedal Tim McCormack z programu na ochranu a výskum korytnačiek v Hanoji.

Korytnačku bolo v minulosti možné zahliadnuť len zriedkavo a jej objavenie na hladine znamená vraj vždy dobré správy. V poslednej dobe ale vyplávala na hladinu oveľa častejšie a vystrašila ľudí otvorenými ranami na hlave, nohách a pancieri. Na jej záchrane začalo pracovať niekoľko vládnych agentúr a zriadili aj osobitnú radu, v ktorej čele stojí rešpektovaný veterinár.

Korytnačka, ktorá váži viac ako 200 kíl, sa zrejme zranila o háčiky rybárov a trpela aj silným znečistením jazera, zaneseným množstvom odpadkov. To teraz začali urýchlene čistiť.

Podľa McCormacka zviera, ktoré má pravdepodobne vyše sto rokov, je jednou zo štyroch korytnačiek druhu Rafetus swinhoei. Jedna žije v inom jazere v Hanoji a dve ďalšie sú zrejme v Číne.

Korytnačka z jazera Hoan Kiem symbolizuje storočia boja za nezávislosť Vietnamu. Deti v škole sa učia, že kráľ Le Loi, ktorý sa postavil proti Číňanom v 15. storočí, magickým mečom vyhnal votrelca a založil rovnomennú dynastiu. Keď sa potom prechádzal pozdĺž jazera, korytnačka mu meč ukradla a schovala ho u seba do doby, než ho bude krajina zase potrebovať.

Kritici tvrdia, že vedcom a vláde trvalo príliš dlho, než sa rozhodli, ako zvieraťu pomôcť. "Nikto si nechcel vziať na svedomie, keby zviera zdochlo," povedal jeden hanojský obyvateľ, ktorý žije blízko jazera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu