Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svetový unikát: Dvojhlavá korytnačka s 5 nohami!

Magdalena má viac hláv i nôh ako ostatné korytnačky Zobraziť galériu (3)
Magdalena má viac hláv i nôh ako ostatné korytnačky

ŽILINA - Slovenskej verejnosti dnes v Žiline predstavili unikátnu dvojhlavú suchozemskú korytnačku. Podľa dostupných zdrojov je svojou kombináciou dvoch hláv a piatich končatín vo svete jedinečná. Možnosť vidieť ju naživo majú návštevníci istého obchodného centra.

Chovateľ jej dal meno Magdalena, ktoré v sebe spája dve mená: Magda a Lena. Odzrkadľuje to aj skutočnosť, že jedna jej hlava je väčšia ako druhá. Pre pobyt v miestnej kaviarni jej vyrobili špeciálne terárium, spĺňajúce vysokú úroveň zabezpečenia a maximálneho životného komfortu.

Podľa názorov viacerých zoológov je pre Magdalenu veľkým šťastím, že sa nenarodila vo voľnej prírode. Existencia dvoch hláv jej totiž bráni v prirodzenom spôsobe ochrany – ukrytím sa do panciera, čím sa stáva pre predátorov úplne bezbranná.

„Dvojčatá v prírode vznikajú, no nemajú šancu na prežitie. Ale v zajatí áno. Najstarší jedinec chovaný v zajatí má zhruba 81 centimetrov a 105 kilogramov. Pochádza zo subsaharských podmienok, kde sú väčšinu roka vysoké teploty, preto si vyžaduje terárium s teplotou minimálne 28 stupňov Celzia,“ uviedol Ladislav Hlôška z Považského múzea v Žiline.

Dospelé jedince tohto druhu sa dožívajú 30 až 50 rokov, pričom ich hmotnosť môže presiahnuť 100 kilogramov. Počet žijúcich korytnačiek druhu Geochelone Sulcata sa v súčasnosti odhaduje na 18 000 až 20 000 exemplárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu