Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Krehké zdravie Magdalenky: Korytnačku strážia ako oko v hlave!

Dvojhlavá korytnačka Magdalenka Zobraziť galériu (5)
Dvojhlavá korytnačka Magdalenka

ŽILINA – Unikátna dvojhlavá korytnačka Magdalenka má ešte len dva mesiace, no už sa stihla stať miláčikom žilinského obchodného centra. Každý deň si ju chodia obzrieť a odfotiť zvedaví návštevníci, najväčšiu radosť robí deťom. Z terária ju však vyberajú minimálne, zviera potrebuje pokoj a teplo. K vešteniu výsledkov na MS v hokeji sa prevádzkar vyjadril zdržanlivo. Zdravie malého tvora je prvoradé.

Korytnačie mláďa s dvoma hlavami a piatimi končatinami je vo svete jedinečné, aj preto Magdalenku v kaviarni strážia ako oko v hlave. Na noc si ju prevádzkar Iko Oštir bráva domov. „Žilinčanku“ kaviareň získala od miestneho chovateľa, jej cenu nám však prezradiť nechceli.

Meno Magdalenka dostala korytnačka po tom, čo zvažovali aj iné, ktoré sa skladá z dvoch krstných mien. „Uvažovali sme aj nad Petronelou, ale keďže sa naša čašníčka volá práve takto, rozhodli sme sa pre Magdalenku,“ povedal nám Oštir. Najnovšie chcú svoju ponuku v kaviarni rozšíriť o zmrzlinový pohár, ktorý bude na počesť nezvyčajnej korytnačky niesť jej meno. „Nazveme ho Magdalenka, rozmýšľame však aj nad ďalšími špecialitami,“ doplnil prevádzkar.

Už budúci týždeň by mali korytnačku premiestniť do veľkého terária, v ktorom bude mať dostatok miesta pre pokojnejší život ako v tom súčasnom. „Všetko je na Magdalenke funkčné, čiže prijíma potravu a aj ju vylučuje,“ ubezpečil nás prevádzkar. Vo voľnej prírode by však podľa odborníkov nemala šancu na prežitie. Kvôli dvom hlavám sa totiž nedokáže do panciera ukryť celá. Dve hlavy sú často príčinou toho, že zvádza boj, ktorým smerom sa v teráriu vyberie. „Nevie sa niekedy rozhodnúť, či pravá hlava doprava alebo ľavá hlava doľava,“ povedal Oštir.

Unikátnu korytnačku predstavili slovenskej verejnosti minulý týždeň, odvtedy sa o nej hovorí aj vo svetových médiách, na Facebooku už Magdalenke vytvorili profil. Prevádzkar nevylúčil, že sa stane maskotom blížiacich sa MS v hokeji. Vzhľadom na jej krehké zdravie je však dôležité počkať, ako sa jej bude dariť. Magdalenke držíme palce!

Korytnacka_Zilina


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu