Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Z mora vylovil fotoaparát s videom od korytnačky

Dick de Bruin s kamarátom
Dick de Bruin s kamarátom

MIAMI - Američan Paul Shultz vylovil z mora pri ostrove Key West pri južnom pobreží Floridy červený fotoaparát značky Nikon. Jeho vodná odysea trvala podľa nánosu morských usadenín na vodeodolnom obale niekoľko mesiacov. Aparát sám bol takmer v perfektnom stave. Shultz začal s pomocou fotografií a internetu pátrať po majiteľovi. Našiel ho až na vzdialenom karibskom ostrove Aruba. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Fotoaparát ukrýval snímky dvoch mužov, ktorí sa pripravovali na potápanie, a fotografiu rodiny usadenej na pohovke. Boli v ňom aj úchvatné snímky z podmorských hlbín a dokonca dvadsaťminútové video, ktoré vzniklo až po tom, čo majiteľovi vypadol prístroj z rúk.

"Na snímkach nebolo nič, čo by mi prezradilo, komu aparát patril," konštatoval Shultz. Rozhodol sa teda, že po majiteľovi začne pátrať na internete.

Nahral snímky z podmorského sveta na server Scubaboard.com a dúfal, že mu nadšenci z radov potápačov pomôžu určiť, kde boli zábery urobené. Za niekoľko dní zistil, že obrázky pravdepodobne vznikli v blízkosti karibského ostrova Aruba v Holandských Antilách, teda asi 1800 kilometrov od miesta nálezu.

Shultz potom obrázky umiestnil na cestovateľský web Cruisecritic and Aruba.com a o dva dni ho kontaktovala žena z Aruby. Spoznala na fotografiách deti, ktoré chodia do rovnakej školy ako jej syn. A vzápätí bol prípad vyriešený.

"Nemohol som sa prestať smiať," komentoval holandský námorník Dick de Bruin, ktorý žije s rodinou na Arube, svoje pocity, keď sa o náleze svojho fotoaparátu dozvedel. Prístroj mu odplával, keď opravoval kotvu americkej lode, ktorá za druhej svetovej vojny ochránila Arubu pred nemeckými silami.

Fotoaparát už putuje v balíku na adresu majiteľa a Shultz dodal, že je rád, že príbeh skončil šťastne. Podľa záberov na videu sa obával, že majiteľa postihol tragický koniec.

Toto video však podľa všetkého "nakrútila" hladná korytnačka, ktorá sa pokúšala kameru uhryznúť, a tak spustila nahrávanie. Podľa Shultza sa to mohlo stať niekde pri pobreží Hondurasu dva mesiace po strate prístroja.

"Korytnačí klip" na YouTube videlo už viac ako 200 000 divákov z celého sveta.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu