Štvrtok13. jún 2024, meniny má Anton, zajtra Vasil

Ulice Berlína bude brázdiť "trabitank"

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Ľudia trpiaci "ostalgiou", teda nostalgiou po bývalom východnom Nemecku sa budú čoskoro môcť vrátiť v čase a prechádzať sa Berlínom v minitanku.

Popravde, nepôjde o tank, ale o legendárny východonemecký automobil značky Trabant prerobený na tank. Na zeleno natretý trabant s falošným kanónom na streche je najnovšou atrakciou, ktorá čerpá z čara povojnovej histórie nemeckej metropoly.

Podľa jej duchovného otca, podnikateľa Maika Frausteina, vyrazí prvý "trabitank" do ulíc Berlína v máji a doplní tak terajšiu flotilu 50 trabantov, ktorú Frausteinova firma prevádzkuje.

"Všetko do seba zapadalo. Trabanty sú jednak spojené s východným Nemeckom a Berlínskym múrom, a jednak sú kultovými autami, ktoré priťahujú pozornosť turistov," povedal Fraustein agentúre Reuters. "Doteraz nebol žiadny trabant-tank." Zatiaľ čo za komunizmu bolo auto poháňané dvojtaktným motorom a s karosériou z bakelitu terčom vtipov, v postkomunistickej ére sa stal kultovým vozidlom.

Vyhliadková jazda Trabantom po meste je hitom ponuky mnohých firiem vo východnom Nemecku, ktoré podnikajú v cestovnom ruchu.

Nie každý však zdieľa Frausteinovo nadšenie z minitanku, v ktorom sa spája nostalgia po východnom Nemecku a odkaz na studenú vojnu. "Nevkusné" - napísal o trabitanku nemecký bulvárny denník Bild.

Podľa riaditeľa Pamätníka Berlínskeho múru Manfreda Fischer je nápad "viac než morbídny". "Bolo okolo toho trochu kritiky," povedal Fraustein, "ale mne to príde ako dobrý vtip."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu