Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výročie Nežnej revolúcie si pripomenuli disidenti s Walesom

Lech Walesa a Iveta Radičová
Lech Walesa a Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Viaceré tváre nežnej revolúcie ako aj bývalý poľský prezident Lech Walesa si v stredu v Bratislave pripomenuli 21. výročie udalostí, ktoré viedli k nenásilnému pádu komunizmu v bývalom Československu. Na rozdiel od vlaňajška sú tohtoročné oslavy bohatšie na hostí a sprievodné akcie. Na udalosti z roku 1989 spomínali tiež v susednom Česku.

Walesa, niekdajšia tvár poľského hnutia Solidarita, sa stretol popoludní na ministerstve kultúry s viacerými predstaviteľmi hnutia Verejnosti proti násiliu (VPN). To sa zásadným spôsobom podieľalo na formovaní demokratického politického systému v krajine. Niekdajší poľský štátnik ocenil vznik VPN. "Je ťažké povedať, keby ste sa do toho boja nezapojili, ako by sa skončil, a preto vám Solidarita ďakuje," vyhlásil Walesa, ktorý vyzval k novej zjednotenej solidárnej Európe. Walesov prejav si vyslúžil dlhotrvajúci potlesk.

Walesa stál v roku 1980 na čele štrajkujúcich robotníkov v gdanskej lodenici. Následne sa postavil do čela odborového hnutia Solidarita, prvej nezávislej organizácie svojho druhu vo východnom bloku, ktorá sa postupom času zmenila na politické zoskupenie s asi desať miliónmi členov.

S Walesom sa včera stretol aj bývalý predseda VPN Ján Budaj a premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS), ktorá v minulosti patrila medzi členov hnutia. Radičová v príhovore v Slovenskom národnom divadle pred pozvanými hosťami pripomenula, že Slovensko má po prvý raz od roku 1989 vládu bez členov niekdajšej komunistickej strany. "Po 21 rokoch má Slovenská republika prvýkrát vládu, v ktorej nie sú komunisti, nielen formálne, nie sú tam ani myslením a ani hodnotami, a to je oveľa podstatnejšie," poznamenala Radičová.

Tohtoročnú spomienku sprevádzajú viaceré podujatia. Svoje brány otvorila pre verejnosť národná rada. Vláda zase k výročiu novembra 1989 prijala vyhlásenie, v ktorom upozornila na nedostatky v spoločnosti a prihlásila sa k potrebe nápravy. Prezident Ivan Gašparovič si podobne ako minulý rok uctil popravených a umučených väzňov komunizmu na cintoríne v bratislavskej časti Ružinov.

Minuloročné oslavy okrúhleho výročia novembrových udalostí poznačili spory vlády a opozície. Kritici navyše vtedajšiemu premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) vyčítali, že v predvečer spomienky rokoval v Moskve a časť dňa osláv strávil v Londýne. Tento rok sa zástupcovia najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD sústredili na deň otvorených dverí v parlamente.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu