Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Výstava chce ukázať, ako mohol získať Hitler taký vplyv

Výstava Hitler a Nemci Zobraziť galériu (7)
Výstava Hitler a Nemci

BERLÍN - V Nemeckom historickom múzeu v Berlíne dnes začína výstava Hitler a Nemci, s podtitulom Národná pospolitosť a zločin. Je to vôbec prvá expozícia o tejto najkontroverznejšej postave nemeckých dejín a snaží sa ukázať, ako je možné, že Adolf Hitler získal nad Nemcami taký vplyv. Zároveň sa organizátori snažia vyhnúť všetkým nedorozumeniam a zaistiť, aby expozícia "nelákala nesprávnych ľudí" a nestala sa kultovým miestom obdivovateľov nacizmu. Výstava potrvá do 6. februára 2011.

"Práve časová vzdialenosť od daných historických udalostí umožnila výstavu o Hitlerovi usporiadať. Generáciu, ktorá to prežívala, už dávno vystriedali generácie, ktoré si to môžu len pripomínať," povedal podľa agentúry DPA kurátor výstavy Hans-Ulrich Thamer. Taktiež filmové spracovania ako výkon Bruna Ganza v snímke Pád tretej ríše alebo internetové video Der Bonker so svojou trivializáciou a iróniou, uľahčili zaobchádzanie s vnímaním Hitlera v spoločnosti, dodal tento historik z univerzity v Münsteri.

"Z hľadiska Nemcov už Hitler dávno dozrel pre múzeum," zhŕňajú médiá, ktorá sa prípravou zatiaľ unikátnej výstavy už dlho zaoberajú. Takmer 70 rokov od konca vojny sa stále zdá, že záujem o Hitlera ako postavu nepoľavuje, hoci ju najrôznejšie medializované zobrazenia ukázali snáď už zo všetkých možných strán a hľadísk. Štátne múzeá sa ale dlho výstave o Hitlerovi vyhýbali: príliš veľká bola obava, že by mohla vyvolať "fascináciu zlom", uviedol riaditeľ múzea Hans Ottomeyer.

Organizátori preto v snahe zabrániť nedorozumeniam od začiatku zdôrazňujú, že námetom výstavy nie je Hitler ako osoba, ale pozadie a štruktúry, vytváranie obrazu aj protiobrazu o ňom, ktoré stáli za vzostupom Hitlera (1889-1945) na úroveň diktátora, a ktoré by dokázali objasniť lojalitu Nemcov k "vodcovi". Preto má výstava podtitul Národná pospolitosť a zločin. 

Približne 600 originálnych exponátov a 400 fotografií i plagátov sa na výstavnej ploche 1000 štvorcových metrov snaží dešifrovať záhadu, ako sa mohol neúspešný umelec, kreslič pohľadníc, ktorý vo Viedni mal na výber spať na lavičke v parku alebo v nocľahárni pre bezdomovcov, vypracovať na najmocnejšieho muža Európy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu