Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Knuta v berlínskej zoo šikanujú medvedice

Knut ešte ako malé medvieďa
Knut ešte ako malé medvieďa

BERLÍN - Hviezda berlínskej zoo, ľadový medveď Knut, zažíva krušné časy. Trojica medvedíc, s ktorými zdieľa výbeh, ho opakovane napáda a dáva mu na vlastný kožuch pocítiť, kto je vo výbehu pánom - v tomto prípade pani. Fanúšikovia kedysi roztomilého bieleho chlpáča, ktorý pred pár rokmi očaril celé Nemecko, sa sťažujú, že je ich obľúbenec vystavený šikanovaniu. Vedenie záhrady ale upokojuje, že je to prirodzené súperenie medzi zvieratami.

"Keby existovalo nejaké nebezpečenstvo, nenechávali by sme tie zvieratá spolu," uisťuje ošetrovateľ medveďov Heiner Klos. Bitky medzi nimi sú podľa neho normálne. Trojročnému samcovi ešte chýba dostatočná veľkosť a váha, aby si vo svojom teritóriu získal u starších samíc rešpekt, tvrdí Klos.

Knutovi obdivovatelia to ale vidia inak. Jedna z jeho fanúšičiek s prezývkou Frühlingsstern (jarná hviezda) na internete dokonca zverejnila video, ktoré ukazuje, ako na Knuta zaútočila o 21 rokov staršia samica Kaťuša, až Knut spadol do vody. Keď z nej vyliezol, cestu mu prehradili jej dve kolegyne Tosca (24 rokov) - Knutova matka - a Nancy (21 rokov), načo Knutovi nezostalo nič iné, než sa stiahnuť na skalu pri jazierku.

Knut sa narodil 5. decembra 2006, Tosca ho ale po pôrode odmietla, a tak ho musel kŕmiť ošetrovateľ dojčenskou fľašou. Medveďov pohnutý osud a roztomilý zjav z neho urobili miláčika celého národa a Nemecko prežívalo doslova "knutomániu".

Berlínska zoo momentálne pre Knuta zháňa partnerku, s ktorou by sa postaral o ďalšie mláďatá. "Intenzívne na tom robíme a hľadáme pre neho mladšiu družku v celej Európe. Určite sa to podarí, sme na dobrej ceste," vyhlásil Klos.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu