Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Minister Lipšic bol online: V prípade policajta v kauze Malacky polícia pochybila

Minister Daniel Lipšic Zobraziť galériu (4)
Minister Daniel Lipšic

BRATISLAVA – Rok vo funkcii ministra vnútra hodnotí Daniel Lipšic pozitívne. Sprísnil postihy opitých vodičov či podmienky pre držiteľov zbrojných preukazov. Zadržaní boli členovia podsvetia, vyhadzujú sa aj policajti, ktorých praktiky skôr pripomínajú mafiánov. Ako prvý začal riešiť problém Oskara Dobrovodského v Malackách. No jeho rezort sa nevyhol ani škandálom s tzv. tureckým kamiónom, doteraz nevyšetrenou vraždou Ernesta Valka a kritizovaným zastrelením údajného kanibala z Kysaku. V poslednej dobe dokonca chodí so zvýšenou ochranou. Ak sa chcete ministra niečo opýtať, budete mať túto možnosť exkluzívne na Topkách. Vo štvrtok od 11. hodiny.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

11.08.2011 12:13 - otázka od Veronika
Dobrý deň,som veľká zberateľka autogramov a chcela by som vás poprosiť o podpiskartu aj z podpisom ale adresu na verejnosť nedávam máte nejaký kontakt na seba?Vopred vám veľmi pekne ĎAKUJEM.Dovidenia
Môžete mi napísať mail na FB. :) Túto otázku som jedinú vybral mimo poradia (okrem dvoch, ktoré sa opakovali), keďže je viac odľahčená a je to zároveň moja posledná odpoveď. Žiaľ sa musím z časových dôvodov rozlúčiť. Želám všetkým čitateľom Topiek príjemný zvyšok leta, snáď sa ešte na nás aspoň na chvíľu usmeje aj slnko.
11.08.2011 12:09 - otázka od Peter Korček
Myslíte si, že je v demokratickom štáte normálne, keď policajný prezident prekročí rýchlosť a rieši sa to len "nepriznaním" odmeny na pol roka? Nemal by prirodzene nastúpiť odchod tohto človeka s funkcie? Skúmali ste jeho minulosť ako riaditeľa OR PZ v Dunajskej Strede s čias, keď tam najviac prekvitala mafia? Ďakujem za odpoveď.
Už som sa k tomu vyjadril. Trval na prejednaní skutku, priznal vinu, aj keď dôvod jeho vyššej rýchlosti nebol celkom triviálny, nechcel sa vyhovárať. Je mi ľúto, ak sa Vám viac pozdáva prístup tých verejných funkcionárov, ktorí svoj "prešľap" buď zametú pod koberec, alebo si vymyslia plný balík výhovoriek. Ja mám radšej čestných chlapov.
11.08.2011 12:07 - otázka od Andrea
Dobrý deň pán Lipšic. Každý raz, keď stretnem na ceste policajné auto, policajt za volantom buď telefonuje, alebo fajčí cigaretu, resp. porušujú iné predpisy, napr. idú do protismeru, pri odbočovaní nedajú smerovku atď atď. Myslím, že toto nie je dobrý príklad pre ostatných vodičov, ktorých za podobné prípady hneď pokutujú. Určite by sa to malo riešiť. Najhoršie je to, že ich "iba" vidíme pri tom, takže s tým nič nezmôžeme. To už aby sme mali každý kameru v aute. Pekný deň.
Kedykoľvek ma môžete informovať - aj prostredníctvom mailu. Máte pravdu, že policajt, ak vyžaduje čo aj len zapnutie bezpečnostného pásu, nemôže jazdiť nepripútaný. Takéto prípady, ak o nich vieme, postihujeme.
11.08.2011 12:05 - otázka od ba -jano
Pan Lipsic.Vaznost vasho rezortu znizujete,lebo poskytujete verejnosti utrzkovite informacie. Naco je dobry vas a premierkin teatr okolo Osrblia ? Aby ste rozdali dalsie odmeny za dobre odvedenu pracu ?!Z penazi co stat slubil sa nestratil ani cent,ale areal sa zo statnych stavat/rekonstruovat/nebude. Nie je lepsie robit si srandu z plasteliny, ako z obcanov ? Objavili ste biatlonoveho Rudu a zlikvidovali ste ho vcas - aj s biatlonom.
Pre mňa výber 10% provízii z verejných zakázok je netolerovateľný. A je mi úplne jedno, kto je zaangažovaný. Vždy budeme postupovať tvrdo a nekompromisne. Tí, ktorí rozkrádajú peniaze daňových poplatníkov patria do väzenia, nie do spoločenskej smotánky. Možno sa Vám zdajú byť 10% provízie normálne, ale pre mňa normou nikdy nebudú. Inak na Slovensku nikdy nič nezmeníme.
11.08.2011 12:02 - otázka od danae
Na základe článku v jednom dnešnom denníku sa vás chcem spýtať,ako majú postupovať taxikári ak chcú navrhnúť pridelovanie ŠPZtiek /s výrazným označením že sa jedná o taxi/ na základe platnej koncesie. Ide mi o to, že rôzne kontroly sú, ako sa niekoľko krát ukázalo,neúčinné.Ak by mali taxikári pridelené takéto ŠPZtky nebolo by prakticky možné aby po uliciach jazdili tiežtaxikári bez koncesie.
Beriem to ako podnet pre policajné prezídium. Prvýkrát o tom počujem - ešte som nečítal dnešné noviny. :)
11.08.2011 12:00 - otázka od laco
pán minister prečo neschválite zákon aby každá strana ,keď nominuje člena do volebnej komisie aby si tohto člena zaplatila sama a nie stat. Viete si predstaviť kolko mil. eur by sa dalo ušetriť na volbach
Pripravujeme nový volebný kódex, takže beriem Vašu otázku ako podnet do diskusie.
11.08.2011 12:00 - otázka od Fero
Čím vyzbrojíte policajtov, ak sa zopakuje masaker ako bol v DNV, čo je pri nečinnosti štátu dosť pravdepodobné? Ďakujem Fero
Zásah v DNV zvládla polícia skvele. Za pár minút bol páchateľ klasickými jednotkami obkľúčený a za ďalšiu pol hodinu zneškodnený špeciálnou jednotkou. Po tragédii v Nórsku, ale aj po podobných incidentoch v iných krajinách sa mi zdá, že zásah v DNV kritizujú už len odborníci na paintball
11.08.2011 11:57 - otázka od homosapiens
- pán Lipšic - z čisto ľudského hľadiska ma trápi nepriaznivá kriminálna činnosť tohto sveta-tento problém vidím preto, lebo ochranu práv a právom chránených záujmov a potrieb vykonávajú tí, ktorí tieto profesie vykonávajú z čisto existenčných dôvodov - preto sa Vás pýtam, kedy sa v zmysle § 11 OZ - ochrana osobnosti,či zásady, že každá fyzická osoba je povinná odstrániť hroziace nebezpečenstvo, bude človek zaspávať s dobrým pocitom,že ráno vstane a bude veriť,že žije v spravodlivom právnom štáte
Už som na to v jednej z predošlých odpovedí odpovedal. Je to pre mňa najväčšia výzva a aj keď dokonalo spravodlivý štát nie je nikde, budem robiť všetko preto, aby v priebehu niekoľko rokov začala na Slovensku platiť elementárna spravodlivosť. Aby nikto na Slovensku nestál nad zákonom.
11.08.2011 11:55 - otázka od Martin
Ja sa chcem len opýtať, či má Spišiak nejakú rečovú vadu, pretože počúvať a pozerať jeho vyjadrenia je komické, až nešťastné. Ďakujem
Každý z nás sa vyjadruje sebe vlastným štýlom. A každému sa páči iný štýl. :)
11.08.2011 11:54 - otázka od Lukáš
Keď vláda "šetrí", nie je podľa Vás zbytočné vyhadzovanie peňazí daňových poplatníkov na "úsmevné" nálepky POMÁHAŤ A CHRÁNIŤ??? Aj keď realitu to nijak nezmení? A nemal by pán Spišiak opustiť svoju funkciu keď "vodu káže a víno pije?"
Nálepky sú veľmi lacná záležitosť - stačí na pre celý rezort suma, ktorú sme tento rok ušetrili na Policajnom dni - ktorý bol skvelý, ale bez veľkej pompy, reklamy a mažoretiek. :) K pánovi Spišiakovi - viete si predstaviť, že by v minulosti pristihli policajného prezidenta pri prekročení rýchlosti a on sám by ich požiadal o zadokumentovanie priestupku? Väčšina z vodičov niekedy spácha dopravný priestupok, rozdiel potom je, či sa k tomu postavia férovo, alebo sa vyhovárajú. Spišiak dokonca ani nepovedal dôvod vyššej rýchlosti (jeho rodičom smršt zničila strechu na dome), a až následnej to zistili novinári.
11.08.2011 11:49 - otázka od Peter
Dobry den pan minister, uz ste sa osobne stretli s Pitom? S kolkymi verziami pracuje v pripade vrazdy Valka policia?
S ľuďmi, ktorí stoja na opačnej stane barikády sa zo zásady nestretávam. K verziám vyšetrovania vraždy E. Valka sa nemožem verejne vyjadrovať. To nechám na "bezpečnostných analytikov".
11.08.2011 11:48 - otázka od Ščerbáková
Pán minister, chcela by som vedieť prečo je pozastavene prijímanie do policajneho zboru, ked je známe že mnoho policajtov odišlo a je rapidny nedostatok policajtov. Dakujem za odpoved.
Platí rovnako predchádzajúca odpoveď. Za policajtov, ktorí odchádzajú prijímame postupne nových policajtov.
11.08.2011 11:47 - otázka od Janiela
Dobrý deň, pán minister. Dokedy bude platiť zákaz prijímania hasičov do služobného pomeru HaZZ s nerovnomerne rozvrhnutým služobným časom? Ďakujem za odpoveď.
Prijímame aj nových hasičov, ale len v prípade, že sa uvoľní miesto. Inými slovami nezvyšujeme, ale ani neznižujeme počet hasičov.
11.08.2011 11:46 - otázka od Iveta
Drvivá väčšina ľudí označuje Harmana ako hrdinu, ktorý vyriešil podľa svojho to, čo neriešili dlhé roky kompetentní. Aj napriek tomu, čo bolo a je medializované. Nie je podľa Vás načase riešiť skutočné jadro problému, namiesto nezmyselnej novely zákona o zbraniach? Pretože, keď raz človeku prasknú nervy môže mať po ruke aj niečo iné ako strelnú zbraň. Čo na to poviete? Ďakujem
Neexistuje jedno magické riešenie, ale ako ukázal aj prípad v Nórsku, pokiaľ ma šialený vrah k dispozícii automatickú zbraň, tak následky sú častokrát tragické. Nemyslím, že väčšina ľudí označuje Harmana za hrdinu - možno na vybraných anonymných fórach. Aký hrdina strieľa po nevinných neozbrojených ľuďoch na ulici zo samopalu?
11.08.2011 11:43 - otázka od noname
Na miesto debilného kecania keby radšej riešil malackých cigošov a potláčanie ludských práv obyvateľov Slovenska negramotnou menšinou!
Odporúčam Vám urobiť si vlastný názor - opýtajte sa ľudí v inkriminovanej štvrti v Malackách, kto sa im reálne snaží pomáhať a postupne to má efekt, a kto len "kecá". Myslím, že ich výpovede sú dôveryhodnejšie, ako moje, či Vaše názory na nete.
11.08.2011 11:41 - otázka od Zuzana
Dobrý deň, ako sa vyjadríte k činnosti policajta Igora Majeka z Malaciek? Všetci vidíme, že "kope" za neprispôsobivých a nie za slušných občanov, ako ministrovi vnútra Vám to vôbec nevadí? Ako je možné, že keď sa neprispôsobiví vyhrážajú smrťou Dobrovodskému, tak policajti nič nepočujú a keď cigáni klamú, že Dobrovodský po nich strieľal, tak mu tam nabehnú 4 policajti so samopalmi??? Ďakujem
Tento prípad už rieši naša inšpekcia, o jej záveroch budem v krátkej dobe informovať. Vždy som stál a aj budem stáť na strane slušných ľudí, ktorí neporušujú zákony. V tomto prípade je evidentné, že polícia pochybila. Konkrétne kroky oznámim v krátkom čase.
11.08.2011 11:39 - otázka od Dušan Šimek
Nedokážete si tipnúť, kedy zákony na Slovensku budú chrániť pracujúcich občanov a postihovať zlodejov a násilníkov ? Dosiaľ je tomu veľmi často naopak.
Sčasti s Vami súhlasím - aj keď väčšinou nejde o samotné zákony, ale o to, akým spôsobom sú resp. nie sú uplatňované. Tvrdím, že na Slovensku musíme zrušiť triedu, ktorá si myslí, že môže všetko, že stojí nad zákonom a nič sa jej nemôže stať. Zrušenie takejto triedy chcem venovať moje maximálne nasadenie. Aby ľudia postupne začali dôverovať v spravodlivosť. Ale je a bude to ťažký boj.
11.08.2011 11:36 - otázka od Jozef Kapral
Dobrý deň pán minister, stretli sme sa v apríli pri odovzdávaní HS v Spišskej Starej Vsi. Pred mesiacom som Vás písomne žiadal o stretnutie, no na môj list ste nereagovali. Takže by som sa Vás rád spýtal touto cestou, kedy konečne uhradíte faktúry za rekonštrukciu HS v Spišskej Starej Vsi, ktoré sú už skoro rok po splatnosti? Od apríla, kedy ste mi prisľúbili, že vec budete riešiť, sa nič neudialo. Nikto o ničom nevie, jedny sa vyhovárajú na druhých......
Opýtam sa na to - rekonštrukcie hasičských staníc sa financujú z eurofondov, ktoré sú pod ministerstvom pôdohospodárstva, nie z nášho rozpočtu.
11.08.2011 11:35 - otázka od Denisa
Dobrý deň prajem. Kedže máte zvýšenú ochranu, nebojíte sa o svoju rodinu ?
Človek sa vždy bojí viac o svojich najbližších, ako o seba. Preto si svoju rodinu budem vždy chrániť - a tvrdo.
11.08.2011 11:33 - otázka od vlado
Dobrý deň chcem sa spýtať pána Lipšica ako je to s 3 dňami náhradného voľna pre policajtov za MS v hokeji 2011.Zákon niečo také nepozná, že za MS. Ďakujem
Bude to náhradné voľno, ktoré v priebehu roku udelia riaditelia KR PZ resp. nimi poverení funkcionári.
11.08.2011 11:32 - otázka od PETER
DOBRY DEN CHCEL BY SOM SA SPYTAT PRECO NA SLOVENSKU JE PROBLEM VYTVORIT ZAKONY KTORE DONUTIA ROZNE SKUPINY PORUSUJUCE ZAKON POTRESTAT.VED TO CO VY NEVIETE UZ DAVNO V INYCH STATOCH FUNGUJE.STACI SKOPIROVAT TO CO JE DOBRE,A DOLADIT TO NA NASE PODMIENKY.A DRUHA OTAZKA JE OHLADOM VSTUPU DO POLIC. ZBORU.TAKY KOMUNISTICKY PRISTUP OHLADOM SKUSOK A ICH VYHODNOTOVANIA DAVA PRIESTOR NA RODINKARSTVO A PODPLACANIE.JEDNODUCHO ZAMIETNUTA ZIADOST BEZ UDANIA DOVODU,NIEJAKEHO PORADOVEHO CISLA,BEZ REALNEJ ODPOVEDE PRECO SOM NEPRESIEL SKUSKAMI.NEDAVATE MOZNOST REALNE LUDOM KTORY MAJU REAlNE CHUT VSTUPIT DO ZBORU NIE LEN PRETO ZE VZIVOTE SI NEVEDIA NA SEBA ZAROBIT INAK AKO UNIFORMOU.MAL SOM REALNY ZAUJEM VSTUPIT DO ZBORU ALE PO SKUSENOSTIACH SOM MAXIMALNE SKLAMANY.POSLEDNA OTAZKA PREOC POLICAJTI PO ODPARCOVANI A NAROKU NA VYSLUHOVY DOCHODOK ESTE PRACUJU V ROZNYCH SBS-kach?TO ZNAMENA ZE NIESU NIJAKO FYZICKY A PSYCHICKY VYTAZENY PO 15 ALEBO 20 ROKOCH.KEBY TO TAK BOLO TAK NAROK ODDIST DO DOCHODKU BY MALA MIN.POLOVICKA NARODA.NAKONIEC SOM VAS FANUSIK PRETOZE NEMYSLIM ZE JE NIEKTO LEPSI AKO VY NA DANEJ FUKCII.S POZDRAVOM PETER KROMPACHY.
Ďakujem za otázky. Mnohé dobré veci sa snažíme prevziať aj zo zahraničia - napríklad teraz zvažujeme objektívnu zodpovednosť za dopravné priestupky, na spravodlivosti to bolo trikrát a dosť, dohodovacie konanie v trestnom konaní, alebo napr. Špeciálny súd a prokuratúra. Takisto prebieha proces väčšej otvorenosti výberových konaní v Policajnom zbore, ale nechcem zľavovať v požiadavkách na adeptov. Zároveň je pripravená zmena v sociálnom zabezpečení policajtov, ktorá sa však bude týkať iba novoprijatých policajtov. Jednou zo zmien je vznik nároku na výsluhový dôchodok až po odslúžení 25 rokov.
11.08.2011 11:28 - otázka od Hurbanovo
Chcem sa spýtať Pána ministra či nemá v pláne modernizovať Dobrovoľné hasičské zbory.
Budeme sa snažiť pomáhať dobrovoľných hasičským zborom, keďže mnohé z nich odvádzajú skvelú a odvážnu prácu. Pre mnohých je to už rodinná tradícia. Obávam sa však, že kvôli kríze naša podpora nebude úplne dostatočná.
11.08.2011 11:26 - otázka od JAN
Predom Vás srdečne zdravím.Ako si myslíte ked potrestáte ROMA alebo bezdomovca ked ho odsudia.Pre nich to neni trest budu mat 3 alebo viac rokov postarané čo by na slobode nemali.Ja som ZTPS apodviedli ma že som si objednal platenu stránku a musel som zaplatit 92 euro lebo mi vyhrážali exekutorom.Prosil som o pomoc šoi tí mi doporučili obrátit sa na sud.V televízii bolo že firma ONLINE INVESTMEND GROUP LTD podviedla 21 000 občanov.To nemože polícia zakročit a pomoct občanom.Dakujem VELA ZDRAVIA
Na Slovensku máme akoby dve skupiny ľudí, ktorí majú pocit, že sú nepostihnuteľní. Na jednej strane to sú biele goliere a na strane druhej je to časť sociálne neprispôsobivých. Zvažujeme zaviesť trest povinnej práce aj za majetkové priestupky, keďže peňažné sankcie sú u tejto kategórie obyvateľov nevymožiteľné.
11.08.2011 11:24 - otázka od Ján z Vysokých Tatier
Pekný deň želám, pán minister. Zaujíma ma, ako hodnotíte /ak je to vo všeobecnosti možné/ spoluprácu polície a justície. Stáva sa, že páchateľom závažnej trestnej činnosti, zväčša recidivistom, vynesú súdne orgány rozsudky, ktoré znamenajú pre týchto zločincov nezriedka mierne, pre laickú verejnosť "smiešne" tresty. Neznížilo by mieru kriminality to, ak by boli za trestné činy oveľa prísnejšie postihy? Mnohí gauneri totiž nemajú rešpekt k polícii, ani k súdnej moci. Ďakujem a prajem veľa úspechov.
Máte pravdu, že sa v časti slovenskej justície prejavuje ťažko pochopiteľná tolerancia k násilným zločinom. Nový trestný zákon, ktorý je účinný od roku 2006 je už výrazne prísnejší k páchateľom násilných zločinov a k recidivistom, ale delikty staršieho dáta sú postihované príliš mierne.
11.08.2011 11:22 - otázka od Andrej
Dobry den pan minister, chcel by som sa spytat na vas nazor na ostudu sudnictva Stefana Harabina.Prajem pekny den
Myslím, že je v slušnej spoločnosti neprijateľné, aby si exminister spravodlivosti a šéf Najvyššieho súdu tykal s bossom albánskej drogovej mafie. Bossovia mafie by sa mali ministra spravodlivosti báť, nie ho pozývať k sebe domov.
11.08.2011 11:20 - otázka od helka
kedy zmiznete z politiky,ved je to otras,co robite!!!
Každý politik zmizne v demokracii z politiky vtedy, keď ho ľudia nezvolia.
11.08.2011 11:19 - otázka od peter
To čo za protislovenský nápad sa Vaša vláda chystá zaviesť s tým dovozom imigrantov do našej krajiny? To ste už takí ignoranti a nevidíte čo sa deje vo svete? Nemci priznali že multikulturalimus zlyhal, Angličania teraz pociťujú čo to znamená v praxi!!! A výhovorky typu, že chceme len vzdelaných neobstoja, lebo aj dane ste nemali zdvíhať a zrazu platíme viac!!! Začnite už konečne niečo aj robiť pre národ a nie len stále pre seba a svojich pohlavárov!
Slovensko potrebuje koncepciu legálnej migrácie aj kvôli zlému demografickému vývoju. Ale chceme preferovať ľudí s vysokou kvalifikáciou a s kultúrne blízkych krajín. Práve preto, že projekt multikulturalizmu zlyhal.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu