Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Migrantom bude Slovensko vydávať modrú kartu EÚ

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA – Kvalifikovaní cudzinci, ktorí majú záujem žiť na Slovensku, sa budú môcť uchádzať o tzv. modrú kartu Európskej únie. Prostredníctvom zákona o kontrole hraníc a pobyte cudzincov, ktorý dnes schválila vláda, to navrhuje minister vnútra Daniel Lipšic. Modrá karta cudzincom umožní na Slovensku žiť aj pracovať.

Kvalifikovaným migrantom v zmysle zákona budú ľudia s vysokoškolským vzdelaním alebo takí, ktorí preukážu viac ako päťročnú prax v odbore porovnateľnom s vysokoškolským vzdelaním. Podmienkou vydania karty bude zároveň príjem na úrovni najmenej 1,5-násobku priemernej mzdy v príslušnom odvetví hospodárstva. Platnosť karty, ktorej vydanie bude podmienené zaplatením 165,5 eura, by mala byť tri roky.

Zákon má podľa ministra ambíciu uľahčiť aj život Slovákom žijúcim v zahraničí, pokiaľ to bude možné, zjednodušiť spájanie rodín. Na druhej strane sa podľa Lipšica sprísni režim voči nelegálnym migrantom, voči obchodovaniu s ľuďmi či voči nelegálnej práci. Vyhostenie nelegálnych zamestnancov by mal po novom hradiť zamestnávateľ, ktorý ich nelegálne

O konečnom znení zákona rozhodnú poslanci, v prvom čítaní by sa ním mali zaoberať na septembrovej schôdzi parlamentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu