Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanci navštívili malackých Rómov: Dobrovodský odmontoval kamery

Poslanci navštívili malackých Rómov Zobraziť galériu (4)
Poslanci navštívili malackých Rómov

MALACKY - Problémami susedského spolužitia neprispôsobivých rómskych rodín na Družstevnej ulici v Malackách sa na dnešnom výjazdovom zasadnutí zaoberali členovia Výboru Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Na spoločnom rokovaní výboru s pracovníkmi mestského úradu a ďalšími zainteresovanými zložkami na úrovni okresu sa členovia výboru oboznámili s aktuálnym stavom riešenia problému. Situácia sa výraznejšie nezmenila napriek prijatým opatreniam.

Predsedníčka výboru Anna Belousovová vyjadrila pochybnosti, či pri riešení sporu rómskych rodín s ich susedmi sa využili všetky možné zákonné postupy. Nastolené návrhy na riešenie situácie väčšinou však narazili na platnú legislatívu, ktorá podľa názoru účastníkov stretnutia nedostatočne umožňuje štátnym i samosprávnym orgánom vstúpiť do obdobných sporov.

Najviac postihnutá susediaca rodina Oskara Dobrovodského v súčasnosti pripravuje žalobu na štát za nedostatočné konanie v spore. Daniel Lipšic dal pred časom na Družstevnú ulicu v Malackách namontovať kamery. Dobrovodský ich však dal odmontovať, pretože podľa neho neplnili svoj účel. Dokonca ich musel platiť jeho otec.

Spor vznikol približne pred dvoma rokmi, kedy sa na Družstevnú ulicu prisťahovala skupina ťažšie prispôsobivých Rómov. Na ploche približne 40 m2 tu žije vyše 30 ľudí bez základných hygienických zariadení. Rómske rodiny si na cudzích pozemkoch postavili chatrče, ktoré však boli v tomto roku zbúrané na základe úradného rozhodnutia. Zápach z dvora, pálenie odpadu na otvorenom ohnisku i drobné krádeže spôsobili vážne narušenie susedských vzťahov.

Nie sú zriedkavosťou ostré verbálne potýčky s množstvom vyhrážok. Situáciu nepretržite monitoruje hliadka polície. O problém sa už zaujímalo viacero ústavných činiteľov, predstaviteľov štátnej správy, mestskej samosprávy i občianskych aktivistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu