Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Minister obrany Galko bol online: Poradkyňu mi robí Majka z Gurunu

Minister Galko
Minister Galko

Výsluhové dôchodky, vojna v Líbyi, drogy v prezidentskej stráži a protikorupčný boj na ministerstve. To je len zopár problémov, ktoré aktuálne hýbu svetom a Slovenskom. Na otázky, ktoré položia čitatelia Topiek bude v piatok o 14:00 Odpovedať minister obrany Ľubomír Galko.

Rozhovor

14:14:02 - otázka od: Ivan Pán minister, vážim si, čo ste doteraz urobil a prajem silné nervy, aby ste nepoľavil. Dúfam, že dnešný deň pochopia viacerí aj nejaký ten žart, nemáte nejaký poruke? :) Ďakujem Vám za podporu. A prvoaprílový žart? Obrana zápasí s prebytkom peňazí.

14:16:06 - otázka od: Dasaztt Dobry den, p. Galko ja by som Vam len chcela zazelat vela uspechov a spravnych rozhodnuti vo Vasej funkcii. Mam ale na Vas otazku, viete kto je to Hranol ? Ďakujem Vám za prianie. Ako správny matematik viem, čo je to hranol, ale vy myslíte asi niekoho iného :)

14:16:55 - otázka od: Jozef, Prešov Pán minister, je slovenská armáda o danom počte ľudí ešte vôbec armáda? Koľko vojakov je v generálskej hodnosti? Samozrejme, že je. Plánovaný tabuľkový počet generálskych hodností je 22, ale v skutočnosti je ich 18.

14:19:38 - otázka od: Peter Za aký čas sú schopné letecké sily reagovať na útok veľkého dopravného lietadla na našu jadrovú elektráreň? To znamená, kedy zistíte, že bolo odklonené z kurzu a do akého času by bolo zostrelené? Od vyhlásenia signálu do 10 minút. Každú takútopotenciálne nebezpečnú situáciu sme schopní zvládnuť skôr, ako by vznikli nejaké škody.

14:21:16 - otázka od: andie Dobrý deň p. minister, chcem sa spýtať z ktorej časti nášho krásneho Slovenska pochádzate a ak to nie je tajomstvo čo vás priviedlo do nášho pekného mesta Stupava bývať? Prajem pekný deň. Pochádzam z obce Klieština v Považskobystrickom okrese. V Stupave žijem 11 rokov. Stupava ma oslovila krásnou prírodou a milými ľuďmi.

14:22:08 - otázka od: mima Včera som videla v TN, ako ste sa šplhali na tú skalu, aké to bolo zvládali ste to? Bolo to veľmi náročné. Ruky mám modré ako vlajka Európskej únie. Miestami som videl hviezdičky :) (keď už je ten 1. apríl)

14:25:26 - otázka od: Majo90 Dobry den pan minister, chcem sa opytat ci ste niekedy vyskusali travu? Ake to bolo? Lebo sa som vojak a obcas si dam po praci a bol by som rad, keby uz konecne bolo mnozstvo pre vlastnu potrebu dekriminalizovane. Vsak nikomu tym neublizujem akurat mozno sam sebe, ale tresty porovnatelne s kradezami a usmrtenim - to je nejake divne. Uz le statistiky hovoria, ze to vyskusalo viac ako 50 % deti. To by mali vsetci ist sediet , ked cih prichytia? dakujem. Skúšam ju dodnes, pretože pre futbalové zápasy je to ten najlepší terén. S dekriminalizáciou marihuany pre vlastnú potrebu súhlasím, ale to, že ju užívate ako vojak ma až tak neteší. S tými trestami máte 100-percentnú pravdu. Je nehorázne, aby sme študentov naháňali za 1-2 jointy a vrahovia a podvodníci, ktorí defraudujú obrovské milióny či miliardy behajú po slobode či odchádzajú s nízkymi trestami.

14:27:28 - otázka od: Roman T Pán minister. Som vojak OSSR. V armáde som od svojich 14 rokov, mám ak nepočítam vojenskú školu odslúžených 19 rokov, venoval som jej svoje najkrajšie roky života. Neviem si predstaviť ,že by som po toľkých odslúžených rokoch, mal prísť o sociálne výhody pre ktoré som tak dlho v armáde zotrval. Rozmýšľal som aj o podaní žiadosti o odchod do zálohy. Ale po skúsenostiach iných kolegov , viem že ma jednoducho nepustia. Myslíte si, že nie je to porušovanie ústavných práv občana? V ústave je napísané že nikto nemôže nútiť človeka vykonávať prácu ktorú nechce. Nemajte obavy. Ako som už niekoľkokrát deklaroval, nové pravidlá sa budú týkať len nových vojakov, ktorí nastúpia po účinnosti tohto zákona s pevne stanovenými pravidlami. Čo sa týka odchodu do zálohy, snažíme sa vychádzať vojakom v ústrety tam, kde je to možné. Každý prípad riešime individuálne.

14:28:26 - otázka od: Viliam, Prešov Pán Gaľko, počet vojakov slovenskej armády sa vyrovná počtu vojakov zdecimovanej divízie po ťažkom boji. Nemáte pocit že aspoň tomuto zvyšku by mal veliť profesionálny vojak a nie rýchlokvasený politický nominant ako ste vy? A vy si myslíte, že ministrom zdravotníctva by mal byť chirurg alebo manažér?

14:30:33 - otázka od: Miroslav Dobry den, chcem sa opytat, dokedy este budeme trpiet vasu vladu??? Dokedy budeme trpiet zvysovanie cien, dani, odvodov, vykoristovanie beznych obcanov SR? Vyplatu mam 320 euro, za byt zaplatim 200 euro, a zo 120 euro sa podla vas da slusne zit? Ked vsetko je neprimerane drahe? Preco sa takto vlada SR sprava k svojim obcanom? Uvedomujete si ze pre to, co robite vas uz ludia nabuduce nemusia zvolit? Vid priklad Dzurinda 98-2006, ked po nom lekari hadzali plaste a topanky. Prosim o odpoved a nevyhovarajte sa na Fica, lebo to jedine vasa vlada vie. Zatiaľ sa len snažíme dostať Slovensko z gréckej cesty, na ktorú ju nasmerovala predchádzajúca vláda. Nie je nič jednoduchšie, ako zadĺžiť budúce generácie, ale nie je to zodpovedné. Úprimne ma mrzí Vaša sociálna situácia. Pevne verím, že situácia sa zmení pre Vás, aj pre všetkých ľudí.

14:31:39 - otázka od: BOROVKA Pán minister!!! Nebojíte sa,že v armáde nastane kolaps,keď sa príjme zákon,ktorým sa bude krátiť odstupné a zmenia sa podmienky pre výsluhový dôchodok (k horšiemu) a vojaci "vyslúžilci" si začnú hromadne podávať žiadosti o prepustenie zo služobného pomeru?????? Nie, nebojím, pretože nové pravidlá budú platiť len pre novoprijatých vojakov až od účinnosti tohto zákona.

14:33:03 - otázka od: Jano Je nejaká možnosť ako v Líbyi vojensky zasiahnuť bez toho, aby pritom boli zabíjaní ľudia? (Napríklad ničenie vojenskej techniky a infraštruktúry.) V súčasnosti už nie je.

14:35:20 - otázka od: Juri Dobrý deň pán minister. Kvôli vášmu reformátorskému a radikálnejšiemu prístupu vás mnohí porovnávajú s niekdajším československým ministrom obrany Alexejom Čepičkom. Vnímate aj vy túto vašu politickú podobnosť s týmto niekdajším vysokým komunistickým funkcionárom? Priznám sa, že to počujem prvýkrát.

14:36:27 - otázka od: zoltan zdravim... pocita ministerstvo obrany SR s alternativou otvoreneho ozbrojeneho konflitku s Madarskou repubilikou a ak ano, aka je nasa vojenska pripravenost na pripadny utok z juznej strany hranic? Beriem to ako prvoaprílový žart - Maďarsko je naším spojencom v NATO a sme spoločne aj v EÚ.

14:37:45 - otázka od: Chačaturian Dobrý deň! p.Galko,môžete mi vysvetliť prečo ste siahli na výsluhové dôchodky?Robíte len hanbu ASR Vy si myslíte že riadite nejaký hypermarket?odstúpte,čím skôr tým lepšie!!! Narobíte viac škody ako úžitku,prosia Vás o to výsluhový dôchodcovia!Prajem pekný deň! Na výsluhové dôchodky sme nesiahli, pripravujeme nové pravidlá len pre nových vojakov, ktorí ešte dnes ani nie sú v armáde. Pevne verím, že za mňa budú hovoriť výsledky.

14:38:57 - otázka od: tukan nepovažujete za paradox, že ste sa stal ministrom obrany a vrchným veriteľom armádnych síl SR napriek tomu, že ste neabsolvovali ZVS a ste držiteľom tkzv. modrej knižky? Nie som držiteľom modrej knižky. Mám absolvovanú dvojročnú vojenskú katedru na VŠ vo funkcii veliteľa čaty a následne som aj absolvoval základnú vojenskú službu. Vrchný veliteľ ozbrojených síl je pán prezident Gašparovič.

14:39:59 - otázka od: Rudo Pán minister chcem sa spýtať ohľadom korupcie v armáde. Ako je možné že v najdôveryhodnejšej inšitúcii, ktorou armáda SR je, prekvitá korupcia a prečo sa tieto prípady rázne neriešia. Konkrétny prípad z VÚ Kuchyňa kde istý Ing. por. O.M. dal úplatok 3000,- Eur, aby si zabezpečil povýšenie, tým pádom predĺžil zmluvu (kvoli výsluhovému príspevku)a samozrejme aj kúpil miestenku v zahraničnej misii v Ázii? Myslím že takýchto prípadov je ale oveľa viac anijako sa neriešia.Viete sa prosím pozrieť na tento "čerstvý" a potrestať vinníkov? Viem. Napíšte mi, prosím, podrobnosti na minister@mod.gov.sk . Tento mail čítam len ja, garantujem Vám anonymitu.

14:40:44 - otázka od: Mária Bitáková Nemci vyvolali obidve svetové vojny a o tomto národe je známe, že má odjakživa mocenské a invázne ambície. Teraz sa už vyše 60. rokov zdá, že Nemci sú kľudní a že od nich nehrozí nebezpečenstvo. Myslíte, si že je to z ich strany iba zámienka, alebo sa podľa vás Nemčúrom už naozaj nechce bojovať?? Nemecko je naším spojencom v NATO a zároveň sme obaja členmi EÚ.

14:42:12 - otázka od: jardo dobrý deň p. Galko... opíšte nám prosím v skratke, ako sa z progamátora stal minister obrany... Naprogramoval som si to v Turbo Pascale (ešte pod DOS-om) :)

14:43:05 - otázka od: Lenka Zdravím vás :) Premiérka Radičová vás prednedávnom dôrazne napomenula za vašu chabú znalosť angličtiny a nariadila vám sa v tomto jazyku zdokonaliť tuším do jesene minulého roka... Ako ste teda za tú dobu v angličtine pokročili? Človek sa učí celý život, ale myslím si, že od môjho nástupu som slušne pokročil. A ja stále na sebe pracujem.

14:45:17 - otázka od: scientológ odjakživa som mal obavu o to, či je naša republika zabezpečená proti prípadnému útoku z vesmíru? môžete mi garantovať, že tomu tak je a ak áno aký vojenský systém by bol použitý v prípade agresie z kozmu? Ako neplatenú poradkyňu pre túto oblasť mám Majku z Gurunu. Budúci týždeň letím spolu s ňou do jej galaxie podpísať pakt o neútočení :)

14:45:47 - otázka od: bibiana Dobrý deň p. Galko, rád sa obliekate do maskáčov už som vás v nich videla veľakrát čo vy na to? Obliekam sa do nich len výnimočne, keď to vyžaduje situácia.

14:46:13 - otázka od: Koloman dobrý deň, aký typ zbraní by podľa vás bolo najlepšie použiť na spacifikovanie Kaddáfiho: nukleárne, chemické alebo bilogické? Najradšej by som bol, keby nebolo treba použiť žiadne zbrane.

14:47:29 - otázka od: Jakub Pán Galko, chcel by som sa opýtať na budúcnosť vojenského a stíhacieho letectva. Čo bude po vyradení doterajších zastaralých kusov ? Plánuje sa nákup nových ? Plánuje sa použitie leteckej techniky v zahraničnej misii ? Prajem príjemný deň. Všetko bude závisieť od pridelených finančných prostriedkov pre rezort obrany. Letectvo je vážny problém, ktorý nebol dlhodobo riešený. V blízkej budúcnosti budeme musieť prijať strategické rozhodnutia.

14:49:04 - otázka od: Michal Podporujete vojenský zásah v Líbyi ? Sme členom NATO a podporujeme tento zásah. Zároveň v súčasnosti nepredpokladáme priame zapojenie Ozbrojených síl SR.

14:49:27 - otázka od: Stanislav Chcem so opýtať Pána Ministra, či neplánuje novelizáciu zákona 346 a hlavne čo si myslí o konkurenčnom výbere vojakov, lebo pre dôstojníkov a generálov je to bezpredmetná vec, ale nižšie hodnosti majú s tým problém, keďže z cca 400 uchádzačov (rotných) na povýšenie uspejú iba okolo 40 a čo tí ostatní???. V podmienkach našich OSSR je to bezvýznamné, ohľadom na počty. A určite to nie je konkurencií a kariérnom raste. Väčšina poddôstojníkov a mužstva ( čo je asi 75% OSSR) by privítalo zrušenie konkurenčného výberu. Ďakujem, rád by som aj to konzultoval mailom alebo cez FB. Áno, tejto problematike sa budeme venovať. Podrobnosti sa môžete spýtať cez FB alebo mailom.

14:50:28 - otázka od: Stano Gurka pekny den prajem pan minister. rad by som sa vas opytal kedy prevezme prepravu ustavnych cinitelov min.obrany od min. vnutra. v statoch NATO prepravu vykonava armada a nie policajti. horovi sa o tom uz dlhsie no stale sa nic nedeje. dakujem za odpoved a prajem pekny zvysok dna Keby bolo na nás, tak čo najskôr. Zatiaľ nesúhlasí ministerstvo vnútra.

14:51:50 - otázka od: kpvt Vážený pán minister. Som profesionálny vojak a mám na Vás jdnu otázku. Prečo nákupy v OS SR sa centralizujú a nakupuje ich UIA za omnoho vyššiu cenu a v takom časovom horizonte že to nepostačuje na plnenie úloh? Utvary sú si schopné určitý materiál nakúpiť aj decentralizovane a podstatne efektívnejčie ako UIA. Ináč fandím Vám a už sa teším na riešenie generality, ktorá klame a zavádza s výsledkami previerok a stavu vycvičenosti v OS SR. Som presvedčený, že systém, ktorý sme zaviedli, je účinný a efektívny a jeho dôsledné uplatňovanie prinesie úsporu finančných prostriedkov. Ďakujem Vám za podporu.

14:52:53 - otázka od: Stanislava Čo urobíte pre to,aby sa v Líbyi prestalo vraždenie civilného obyvateľstva? Podporíme všetky kroky smerujúce k čo najskoršiemu ukončeniu tohto konfliktu.

14:53:49 - otázka od: Juraj Bereš Dobrý deň, chcel by som sa pýtať, že ako a či vôbec je Slovensko pripravené na prípadný útok chemickými zbraňami. Áno, sme pripravení. Máme špičkových špecialistov práve na oblasť rádiologickej, chemickej a biologickej ochrany. Práve v tom sme silní.

14:54:35 - otázka od: Lukáš Ligas preco tak schopny chlap a najlepsi minister na obrane za cele tie roky nedokaze vydupat rozpocet aby sa dalo v armade aspon cvicit ked uz nie nakupovat novu techniku ? Vo funkcii som zatiaľ 8 mesiacov a verte, že v súčasnosti som začal dupať poriadne.

14:54:56 - otázka od: Miro Trnava Pán minister, upracte prosím ten chliev v armáde, zastavte mrhanie štátnych financií a rozkrádanie a vytiahnite to napovrch. Všetko. Makáme na tom každý deň.

14:55:32 - otázka od: Martin Kontsek Uvazovali ste o vytvoreni aktivnych vojenskych zaloh podobne tym v Cechach alebo Svajciarsku? Aktívne zálohy máme legislatívne pripravené. Všetko už je len otázka peňazí.

14:56:57 - otázka od: Juraj Dobry den pan minister, chcem sa Vas spytat, ci viete ako sa neprdlzuju kontrakty vojakom tesne pred dovrsenim 15 odsluzenych rokov a ako sa pretahuju kontrakty vojakom, ktori uz 15 rokov odsluzili? Neboli to prave ti vojaci, ktorim sa pred profesionalizaciou Slovenskej armady slubovali socialne vyhody typu - vysluhovy dochodok? Bolo to Vase nariadenie, aby Personalny urad v Liptovskom Mikulasi takto nepredlzoval resp. zdrzoval kontrakty? Pošlite mi konkrétne prípady. Zašlite mi ich na mail minister@mod.gov.sk . Preverím to.

14:57:46 - otázka od: Vezír Mustafa Paša Pán Galko, ktorá armáda (a z akého dôvodu, ak áno), čo sa dejín týka, Vás oslovila najväčšmi? Ďakujem! Naša - slovenská armáda. Iného favorita nemám.

14:58:10 - otázka od: Robert Chcem sa Vás opýtať, v roku 2010 som prešiel konkurenčným výberom na hodnosť kapitán. Do dnešného dňa som sa nedostal do kurzu na kapitána. Uchádza mi v plate cca. 150 Eur mesačne a miesto, ktoré mi bolo sľúbené už obsadili. Výsluha na hodnosti nadporučík mi končí v júli 2012. Viete mi pomôcť s tým povýšením? Napíšte mi na mail minister@mod.gov.sk .

14:58:57 - otázka od: Adrian Tistan Dobry den, pan Galko Je pravda, ze ucast na pripadnych vojenskych akciach je medzi vojakmi dobrovolna? Ak ano, naco su nam taki vojaci, co sa 15 rokov hraju na vojnu a potom dostavaju od 35 dochodky, o ktorych sa moze obycajnym dochodcom len snivat? Nie je to pravda. Vojak musí byť nasadený do akejkoľvek vojenskej akcie, máme profesionálnu armádu.

14:59:31 - otázka od: Marián Pán minister: Prečo postupne odzbtrojujete Slovensko a zároven na nás malujete terč? Nič takého sa nedeje.

15:00:29 - otázka od: Martin Dobrý deň pán minister. Chcem sa spýtať na zákon o socialnom zabezpečeni vojakov a policajtov. Deklarovali ste, že sa to bude týkať len novo prijatých profesionálnych vojakov. Ak Vám tento zámer nevyjde a zákon bude mať dopad aj na terajších profesionálnych vojakov bude rezort Ministerstva obrany a Ozbrojených síl SR blokovať prípadné žiadosti vojakov o odchod do zálohy? Nie sú obavy s veľkého odchodu profesionálnych vojakov ? Ďakujem za Vašu odpoveď. Ešte raz - zákon bude platiť len pre nových vojakov. V opačnom prípade ho SaS zablokuje.

15:01:07 - otázka od: stano Pan minister,bude sa v armade prepustat?Ake pocty? Odpoveď na to dajú výsledky strategického hodnotenia obrany a pridelené finančné prostriedky pre rezort obrany.

15:01:43 - otázka od: Jakub Horvath co budete robit, ak vlada nezvysi rozpocet MO SR v dalsich rokoch??? Budeme musieť pristúpiť k vážnym škrtom.

15:03:04 - otázka od: Jakub Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na budúcnosť vojenského letectva. Plánuje sa nákup nových strojov ? Skončí na Slovensku nadzvukové letectvo po vyradení MiGov ? Plánuje sa nasadenie leteckej techniky v zahr. misiách ? Prajem pekný deň. Výsledky strategického hodnotenia obrany a pridelený finančný rozpočet pre rezort obrany dajú odpoveď na Vaše otázky.

15:03:30 - otázka od: katka Dobry den, obaja s manzelom pracujeme v OS SR a teda sme poriadne zneisteni vsetkym tym, co sa o pripravovanej zmene zakona posuskava. Mame odsluzenych 15 rokov, male deti a rozpracovanu kupu domu s poriadnou hypotekou na krku. Ak by sme vsak mali mat narok na dochodok az od veku 50 rokov, to by som nan isla radsej asi uz teraz. Lebo nechcem zostat v zlozke a nakoniec sa o rok - dva dozvediet, ze pardon miesto pre vas nemame /nakolko nie je taka moznost akú ponúka civilny sektor: moznot dlhodobo pracovat na tej istej pozicii/, teraz uz nemate narok ani na vysluhovy dochodok a o chvilku ani plat. Takze teraz mame dilemu, kupit dom, alebo sa tlacit v byte? Nechcem z vas spravit hypo poradcu :-D, urcite chapate, ako dany prispevok a otazku v nom myslim. Pekny den prajem. Nové pravidlá sa budú týkať len nových vojakov, ktorí nastúpia po účinnosti zákona.

15:03:48 - otázka od: Majo Pán minister, všade sa hovorí o odburávaní byrokracie. Chystáte sa niečo podobné urobiť aj v rezorte obrany? Už to robíme.

15:04:16 - otázka od: Blanka L. Prenesiem sem jeden napad z komentarov na Facebooku:"Veľmi by som si želal, aby sa pán Galko raz stal ministrom zdravotníctva. A čím skôr, tým lepšie." Pridavam sa k zelaniu, co Vy na to? Na obrane sa cítim celkom dobre. Pripravený som ale pomôcť všade.

15:04:30 - otázka od: nika Dobrý deň pán minister, chcela by som sa opýtať, kedy začne MO SR riešiť v situáciu v VZZ, konkrétne situáciu, ktorá súvisí s odpredajom bytov vo Vysokých Tatrách? Riešime.

15:05:16 - otázka od: Anton Krafka Dobry den p minister. Co si myslite o zubozenom stave naseho letectva ? Nebolo by vhodny nakup nejakych strojov ? Bol by vhodný.

15:06:28 - otázka od: standuu Pan minister,mozem sa opytat ako to je s vojenskym zdravotnictvom?V akom stave je?Dakujem V nie dobrom.

15:08:19 - otázka od: JoeFrank Dobry den pan minister.Myslim ze vy ako minister obrany ste zatial najschopnejsim ministrom v obrane. Ďakujem Vám.

15:08:37 - otázka od: katka Dobry den, chcela by som reagovat na odpoved na otazku od Romana T. Skutocne sa to bude tykat iba novych PrV? Napriek pripomienkam ministerstva financii a ministerstva prace, soc. veci a rodiny? Dakujem za odpoved. Áno, len nových.

15:09:22 - otázka od: Marek Pan Galko mal by som len jednu otazku na Vas.Chcel by som sa opytat,ze ci sa uz nejaka kauza aj doriesila z tych ktore vyplavali na povrch po tom ako ste na ne prisli?(Mam namysli tie pochybne tendre co boli).Dakujem Všetko je v rukách polície a prokuratúry. Postupne ich zásobujeme ďalšími prípadmi.

15:09:53 - otázka od: Marihuan Pán minister: nehabíte sa ako člen strany SaS pozriet voličom do ich červených očí, za to čo ste im naslubovali ohladom dekriminalizácie marihuany aj ked ste dopredu vedeli že pojdete do vlády s krestanskími demokratmy, teda že z dekriminalizácie nič nebude? Dekriminalizácie sme sa ešte stále nevzdali. Všetko chce svoj čas.

15:10:18 - otázka od: Marek Dobry den myslite si ze ste schopny vykonavat funkciu ministra obrany? rsp. preco ste prave vy dostali takutu funkciu? Nechám to na posúdenie voličov.

15:13:15 - otázka od: Pán T. Pán minister, čo to robíte? Práve odpovedám na poslednú otázku z tohto rozhovoru. Veľmi pekne ďakujem všetkým za množstvo otázok. Mrzí ma, že som nestihol odpovedať na všetky otázky. V budúcnosti si to veľmi rád zopakujem. Prajem všetkým čitateľom Topiek pekný deň a ešte krajší víkend.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu