Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šéfka RTVS Zemková bola online: Vyhráva u mňa Krtko

Miloslava Zemková
Miloslava Zemková

BRATISLAVA - Stala sa z nej historicky prvá riaditeľka RTVS. Miloslava Zemková bude čeliť jednej z najväčších výziev v mediálnom priestore v poslednej dobe. Zachrániť verejnoprávnu televíziu, ktorá čelí vážnym ekonomickým problémom. Sama tvrdí, že hrozia exekúcie a tým aj zastavenie výroby. Aké zmeny nás čakajú, čo uvidíme na obrazovkách nové, čo naopak nie a čím nás nová riaditeľka plánuje prekvapiť? Na tieto, aj iné otázky, rada odpovie nová šéfka spojenej verejnoprávnej inštitúcie v utorok o 10:00.

Rozhovor

10:18:21 - otázka od: Miki Pani Zemková, vraj ste v živote vystriedala viacerych partnerov. Mozete si tak odhadom trufnut povedat, kolko ich bolo? Dakujem Milý Miki, najprv sa rozhodnite, či mi budete tykať alebo vykať, a potom sa rozhodnite, či dáme, ktorá má okolo 50 rokov, chcete naozaj klásť takéto otázky :)

10:20:22 - otázka od: danica Blahoželám k zvoleniu. Chcem sa opýtať, či sa neplánujú zaradiť do vysielania v rozhlase aj rozhlasové hry, tak pre mládež, ako aj pre dospelých. Ďakujem. Zdravím vás, Danica. Ďakujem za blahoželanie. Rozhlas aj v roku 2011 vyrába a vysiela rozhlasové hry pre deti, pre mládež a pre dospelých. Stačí si pozrieť program Rádia Devín, Rádio Litera, Rádio Junior, Rádio Slovensko a Rádio Regina. Dokonca aj na Rádiu Patria pripravujeme rozhlasové hry v maďarčine.

10:23:01 - otázka od: Filip pani Zemkova, som slovak zijuci v zahranici, chcem sa spytat, bude STV vysielat internetove prenosy MS v Hokeji v 2011? Na 99 % to vyzerá, že áno. Ide o doriešenie práv na internetový prenos. Budem rada, ak prenosy budete môcť sledovať na STV aj v zahraničí.

10:33:00 - otázka od: Michal Chcem STV pochvalit, ze stale vysiela programy od BBC, ako mnozstvo dokumentov, tak sem-tam aj dramaticke serialy. Myslim, ze to je pre nu naozaj idealny partner, kedze urovni ich programov sa len maloco moze rovnat. Chybaju mi vsak kvalitne serialy od HBO, prve lastovicky boli vysielane minuly rok (Bratstvo neohrozenych, Zo Zeme na Mesiac). Komercni vysielatelia nemaju zaujem, v cesku CT tieto serialy vysiela bezne. Dufam, ze sa v buducnosti aj u nas podari opat uvolnit prostriedky a program sa skvalitni, aj ked som si vedomy, ze to nepojde hned :). Zdravím vás, Michal. Vaša otázka súvisí s financiami a akvizičnou politikou. BBC je naozaj stabilným partnerom STV a teraz RTVS. S HBO nás rokovania ešte čakajú. Naozaj ide o otázku ceny, najmä v období, keď verejnoprávnej inštitúcii ide o prežitie.

10:33:45 - otázka od: Mato Ahoj , si vydata? :P Ahoj, Maťo. Tak pri tejto tvojej otázke vypadol admin. Takže táto odpoveď mi netrvá naozaj tak dlho, ale "dobre šme še pobavili". A ty si?

10:34:37 - otázka od: Jozef Ste velmi sexi zena , ste zadana? :-) Viete si predstavit vztah s mladym 25 rocnym muzom s vysportovanym telom ? Milý Jozef. Gratulujem vám k 25 rokom a k vyšportovanému telu. Ja mám však teraz iné záujmy. Ale ďakujem za kompliment.

10:36:52 - otázka od: fleury Dobrý deň, aké programy pripravuje RTVS v jarnej vysielacej štruktúre? Prečo stav sledovanosti už nie je zaznamenávaný prostredníctvom peoplemetrov? Ďakujem za odpoveď. Milý fleury, pripravujeme čiastočné zmeny od apríla. Súvisia s úsporným režimom, bude viac diskusných relácií, niektoré úpravy v časových slotoch, ale zásadnejšiu zmenu si budeme môcť dovoliť až v roku 2012. Otázka peoplemetrov je tiež zaujímavá. Cena pre STV bola nastavená takmer likvidačne, takže momentálne sme v komunikácii s ostatnými subjektmi v PMT, či vôbec a za akých podmienok si budeme môcť peoplemetre dovoliť.

10:37:53 - otázka od: saxoo Dobrý deň, pani Zemková keby ste mali podľa stupnici od 1 po 10 ohodnotiť stav v RTVS.Aká je situácia? (1-vyborná, 10-katastrofálna). Milý saxoo, RTVS nie je homogénna jednotka. Nie je ako zemiak, ktorý keď rozrežete, tak na každom mieste má rovnakú chuť. Niektoré oblasti fungujú na jednotku, niektoré sa blížia k desiatke.

10:39:33 - otázka od: Denis Zdravím vás, pani Zemková. Neplánujete RTVS (konkrétne televíziu) trošku skomerčniť, nech je čo pozerať? Aj ja vás zdravím, Denis. Verejnoprávna televízia má predsa len iné úlohy a poslanie ako komerčné stanice a zákon sa ju snaží skôr odkomercionalizovať - znižuje napríklad objem reklamy, obmedzuje niektoré komerčné formáty a naopak prikazuje čoraz viac menšinových formátov. Takže komercionalizácia televízie nebude v blízkej budúcnosti možná, ale myslím si, že aj verejnoprávna televízia môže byť zaujímavá a nie nudná.

10:40:42 - otázka od: Ľubor Dobrý deň, pani Zemková. Veľmi rád sledujem na rakúskej verejnoprávnej televízii novoročný koncert viedenských filharmonikov, ktorý začali dávať už aj na ČT. Neuvažujete nad tým, že by ste mohli sprostredkovať takýto umelecký zážitok aj Slovákom? Zdravím vás, Ľubor. Váš podnet je veľmi zaujímavý, ak vezmeme do úvahy, že RTVS okrem dlhov zdedila aj výborné umelecké telesá, tak si myslím, že realizácia vášho návrhu bude v dohľadnej dobe možná, symfonický orchester je na to pripravený.

10:42:02 - otázka od: Braňo Zápasy futbalovej reprezentácie aj slovenskej ligy vysiela momentálne len súkromná televízia. Neplánujete odkúpiť práva a vrátiť slovenský futbal na obrazovky verejnoprávnej televízie? Milý Braňo, v ostatných rokoch došlo na Slovensku k istému posunu v oblasti športu, a ten posun nie je príjemný. Šport je najdrahšou komoditou, s ktorou televízia pracuje. Pripravujeme niekoľko zásadných rokovaní so športovými zväzmi a je možné, že situácia sa v dohľadnej dobe upraví.

10:43:12 - otázka od: Zuzana Dobrý deň. Nedávno som sa na Topkách dočítala, že ste za zachovanie večerníčkov. Aký je ten váš obľúbený? :) Ďakujem za odpoveď. Milá Zuzana, ďakujem za zaujímavú otázku. Ako aj v iných oblastiach, aj tu som za klasiku. Preto u mňa vyhráva Krtko :)

10:45:49 - otázka od: Katka Dobry, pani Zemkova. V com musi byt zena dobra, aby sa jej podarilo dostat SRo na nohy ako vy? Dobrý deň, Katka. Vaša otázka by si asi zaslúžila širšiu analýzu a štúdiu, ale môžem odpovedať aj jednoducho. Na riadenie takých procesov, akým je chod SRo, STV alebo RTVS nestačí jeden človek - je jedno, či je to žena alebo muž. Takže stručná odpoveď by znela asi takto: Musíte poznať veľa odborníkov v danej oblasti a postaviť kvalitné tímy ľudí, ktorí tie procesy iniciujú, projektujú a riadia.

10:47:16 - otázka od: Patrik Potesilo by ma, keby ste v televizii zacali pustat viac koncertov, baletov, opier. Trosku kultivovanej zabavy by urcite nezaskodilo. Co vy na to? Milý Patrik, aj mňa by to potešilo. Všetky typy programov, ktoré spomínate, sú naozaj verejnoprávne a majú miesto na obrazovke. Postupne sa k nim vrátime.

10:48:49 - otázka od: Hena Dobrý deň.Pani riaditeľka, čo poviete na skutočnosť, že pracovník SRO,ktorý je v Vás zamestnaný 30 rokov,má vysokoškolské vzdelanie dostane cca 600€ mesačnú čistú mzdu? Dobrý deň, Hena, je to málo pravdepodobné. Priemerná mzda v celej RTVS je okolo 1030 eur, závisí od konkrétneho výkonu, zaradenia a triedy, aký plat skutočne má.

10:50:36 - otázka od: verutak vazena pani Zemková ja mam preukaz ZTP som postihnuty telesne z časti mam aj mozog , a neviem preco musim platit koncesionárske poplatky vraj dôchodcovia nemusia platit u nas na poste mi povedali ze to plati zije sam dôchodca a ja byvam s mamou s uctou Alojz Zdravím vás, Alojz Verutak. Myslím, že z toho, čo popisujete, by ste mali byť oslobodený úplne. Pre bližšie podrobnosti sa obráťte, prosím, na vyberateľa úhrad, RTVS.sro, kde vám poradia, ako postupovať.

10:51:58 - otázka od: Dr.Vyliz Dakujeme ze ste vyrazili Ivetu M !!!!! dakujeme !!!!! na tu "moderatorku" sa neda uz ani pozerat a nie este ju pocut !!! drzim palce !!! Vážený pán doktor. Ďakujem, že nám držíte palce.

10:53:47 - otázka od: Divak Dobry den pani Zemkova, ja by som sa chcel opytat, aky mate vztah k velkym komercnym programom, uvidime na RTVS este nieco podobne ako Superstar alebo nejake reality show? Milý Divák. Spravidla ide o licencované formáty, ktorých podmienky sú nie vždy kompatibilné so slovenskými zákonmi, najmä zákonom o vysielaní a retransmisii. Ak bude niektorý komerčne zaujímavý formát možné zakúpiť a jeho odvysielaním neporušíme zákon, tak myslím, že aj s takýmto formátom by ste sa mohli stretnúť. Súhlasím s tým, že verejnoprávny vysielateľ nemusí byť len veľmi vážny. K jeho úlohám patrí aj funkcia zabávať, ale až na treťom mieste.

10:55:38 - otázka od: Attila Pokial sa zrusi STV 3 budu sa sportove zapasy v ktorom bude hrat SR vysielane na dvojke ? Budu nejake sporty vysielane aj na STV 2 ? a moja dalsia otazka je co bude s moderatormi resp s komentatormi ktori vysielaju v STV 3 ? prejdu do dvojky ? dakujem Milý Attila. V prípade odchodu z Trojky bude nevyhnutné upraviť programovú štruktúru Jednotky a Dvojky, presunúť športové programy do, ak sa dá, fixných slotov. Športoví redaktori zostanú zamestnancami RTVS.

10:57:29 - otázka od: MARTIN Preco sa nedaju zakupit suven. z STV ? napr tricka siltovky a rozne predmety ? potesilo by to zberatelov a mali by ste centiky :) Milý Martin, váš návrh je zaujímavý. Aj verejnoprávne médiá v Európe majú svoje vlastné propagačné predmety, ktoré môžu predávať. Hlbšie sa nad tým zamyslím a uvidím, či sa to dá zrealizovať.

10:58:52 - otázka od: djeffosh Vazena pani Zemková je pravda ze nenavidíte romov ? ja som to pocul u nas v meste Humenné , som z toho smutny a velmi nie je kazdy rom rovnaky ja som tiez rom ale toto sa siri u nas v meste je to pravda ??? dakujem vam za odpoved Vážený pán djeffosh, som ďaleko od akejkoľvek nenávisti k menšinám. Už v školských laviciach ma vždy posadili k rómskym deťom a nemala som s tým problém, takže ho nemám ani teraz :)

11:02:23 - otázka od: Spirit- Dariovej brat preco mi nefunguje rozhlas po drate ? Ahoj, Spirit- Dariovej brat, asi máš krátky drát. Teraz vážne: Rozhlas po drôte skončil niekedy v 90-tych rokoch, už jednoducho nie sú naťahané drôty, na ktorých by fungoval, vyrozumievanie v čase ohrozenia je už dnes zabezpečené iným spôsobom.

11:04:24 - otázka od: Solarko Dobrý deň Milka, ako sa Vám páči v novej práci? V čom spočívajú hlavné rozdiely oproti pôvodnemu zamestnaniu? Váš bývalý šéf je veľký sympaťák, týmto by som ho chcel pozdraviť. Milý Solarko, niekedy sa mi páči, niekedy sa mi nepáči. Čo považujete za moje pôvodné zamestnanie? Prácu na Pamiatkovom ústave, alebo v galérii, alebo vo Funku, alebo v rozhlase? Pýtam sa len preto, lebo neviem, ktorého môjho bývalého šéfa mám pozdraviť :)

11:05:18 - otázka od: Klerenc Tak co? Necititie sa ako sef vrakoviska? Tak ako? Ešte stále si šéfom zberných surovín?

11:06:51 - otázka od: Jozef Pani Zemková, nemáte pocit že by bolo najlepšie celú verejnoprávnu televíziu predať neznámemu majiteľovi sídliacemu niekde v garáži na druhom konci sveta a prenajať si radšej určité množstvo vysielacieho času v niektorej komerčnej televízii? Ako daňový poplatník mám v súčasnosti dojem, že verejnoprávny záujem vo verejnoprávnej televízii predstavuje len tok peňazí zo štátneho rozpočtu na účty niektorých súkromných spoločností, ktoré by som prirovnal k imelu na strome. Vážený Jozef. Váš pocit je správny. Lenže ešte stále sa dajú problémy riešiť odstrihnutím imela (a jeho prípadným predajom na vianočných trhoch), ako urobiť z vážnej inštitúcie garážovú firmu.

11:08:36 - otázka od: Jana Dobrý deň pani Zemková, ako to vyzerá v STV? Nemyslíte si, že ak by neobmedzoval štát objem reklamy v STV a SRO, tak by boli aj bez koncesionárskych poplatkov efektívnejšie? Držím Vám palce, lebo veľmi rada pozerám programy ako Ushuaia, Svet v obrazoch a dalsie dokumenty. Milá Janka. Verejnoprávna televízia ťažko môže fungovať len z predaja reklamného času, pretože menšinové formáty, ktoré vysielať musí, nie sú často komerčne zaujímavé pre reklamných klientov. Ak by sme pristúpili na váš model, potom by ste asi ťažko mohli pozerať dokumenty a veci z archívu :(

11:10:44 - otázka od: jano dobry den ak zrusite 3-ku bude viac sportu na 1a2 ke alebo si potom uz uplne mam preladit STV na iny kanal. Inak slovo kanal doslova vyjadruje obsah vysielania Dobrý deň. Určite bude viac športu na Jednotke a Dvojke. Sú aj iné slová, ktoré by mohli vyjadriť obsah vysielania a nemyslím si, že len negatívne. Celkom sa s tým nestotožňujete ani vy, keď STV nechcete preladiť na iný kanál.

11:11:07 - otázka od: majlo Dobry den ako to vyzera s STV3 Dobrý deň, vyzerá to zatiaľ dobre. Všetci sa pripravujú na majstrovstvá v hokeji a pracujú ako včeličky.

11:12:32 - otázka od: jurajŠ dobry den p Zemkova. Ako mozete sefovat televizii ktoru nikto nepozera. to je ako predavat vyrobok ktory nikto nechce. Akurat ze STV neskrachuje nikdy a bude nas stat kopu penazi do nekonecna Dobrý deň, pán jurajŠ. Skoro tretina obyvateľstva si nemyslí to, čo vy. Myslím, že časom prídete na to, že treba aj iné ako komerčné vysielanie.

11:13:40 - otázka od: andrea Ja STV nepozeram a ani sa nechystam len ma udivuje ze z budovy uzivate len 13 poschodi. poznam kopec ludi co platia drahe prenajmi a vy si za statne dovolite mat polovicu budovy prazdnej Milá Andrejka, riešime aj otázku budovy. Vieme ju uvoľniť a vieme ju ponúknuť na prenájom alebo na predaj. Nemôžem o tom rozhodnúť sama, na riešení pracujeme a predložíme ho Rade.

11:14:20 - otázka od: tonda rozhlas pojde ku dnu ako STV ked ste ho teraz spojili. Gratulujem. Rozhlas nepôjde ku dnu, ani STV, keď sme ho teraz spojili. Tiež gratulujem.

11:14:49 - otázka od: ferko z BA dobry den drzim vam palce kto iny ak nie vy date STV do poriadku. fandime vam a pozdravujeme vas Ďakujem, Ferko z Bratislavy za milý mail.

11:16:03 - otázka od: martina Dobry den, chcem vam len popriat vela sil a chuti do prace, je to tazke a zdlhave dostat STV zproblemov, ale verime vam a drzime palce ze to zvladnete, vsetci podnikatelia mame problem svije firmy vyhrabat z problemov po krize, ale vy to mate fakt tazke, STV je velmi potrebna a dolezita, tak ju zachrante... Milá Martinka, ďakujem za povzbudenie a držím palec aj ja vám pri riešení problémov.

11:16:50 - otázka od: jjupo kedy vymenite neschopnych sportovych redaktorov - ďakujem Milý jjupo, ktorých máte na mysli? Alebo máte záujem o takúto prácu aj Vy?

11:17:43 - otázka od: anna Pani Zemkova neda sa nieco urobit s reklamami, pocas vecerneho vysielania, myslim si ze ich pocet je prehnany. Pani Anna, RTVS má zo zákona už len 1 % reklamy a aj z toho nevyužíva ani polovicu. Nemýlite si nás s komerčnými televíziami?

11:19:25 - otázka od: fero Pani Zemková prestahuje sa konečne STV na Astru 3B? Momentalne vysielajú z Astry 3A ale na výchde slovenska jeto pri zlom počasí nahovby. Fakticky tam ostali STV a CT a satelit dosluhuje. Pán Fero, práve v týchto dňoch naši technickí špecialisti riešia problém nielen s prechodom na DVB-T, ale aj so satelitným vysielaním. Vieme, že existujú aj iné družice, lenže uzavreté zmluvy zatiaľ nepustia...

11:21:02 - otázka od: Ondro Pekný deň prajem.Myslíte si, že tie kauzy ohľadom slovenskej televízie a rozhlasu raz uvidia svetlo sveta a národ konečne uvidí, kde šli koncesionárske poplatky ktoré tak "potrebujete". A druhá- príjmy z reklamy nestačia?? Pekný deň, Ondro. Kauzy nie sú tajné, budú sa prerokúvať aj na zasadnutiach Rady, takže myslím, že skôr či neskôr sa vyčistí nielen právny stav, ale aj otázka káuz. Príjmy z reklamy naozaj nestačia, sú len doplnkovým príjmom k úhradám a k príjmu zo štátneho rozpočtu.

11:23:33 - otázka od: renata Pani Zemkova, ako sa dá zvládať tak naročná funkcia a sklbiť rodinný a pracovný život? Milá pani Renátka. Dá sa to, ale ťažko. Našťastie mám už veľké deti, ktoré mi v mnohom pomáhajú a sú už skoro celkom samostatné. Ďakujem za túto ľudskú otázku nakoniec a som rada, že čitatelia Topiek prejavili záujem o dianie v Rozhlase a televízii Slovensko. Teším sa zas niekedy dovidenia a želám Vám pekný deň. M. Zemková

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu