Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Všetko o nukleárnej hrozbe: Odborníčka na jadro bola ONLINE!

Marta Žiaková
Marta Žiaková

Nukleárna katastrofa stále nekončí a celý svet čaká zo zatajeným dychom, že ju nakoniec Japonci zvládnu. Čo sa vlastne vo Fukušime stalo, ako uniká radiácia a čo všetko hrozí aj nám? Je naozaj jadrová energia taká bezpečná? Na otázky čitateľov odpovie online, vo štvrtok o 14:00, expertka na jadrovú energiu a šéfka Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková.

Rozhovor

14:14:49 - otázka od: Vladimir Dobry den prajem Volam sa Vladimir Hutta a hlavne by som sa chcel opytat ak dojde ku poskodeniu vsetkych 6 reaktorov ake najhorsie dopady by to mohlo mat na ludi? Je mi momentalne jasne ze prvy radioaktivny mrak nas neohrozi, ale co ak sa roztavia tyce vo vsetkych 6 tich reaktoroch a poskodia sa aj ich obaly? Aky by to malo dopad na celu planetu? Bolo by to tak ako si myslim? Znicena azia + velmi oziareny zvysok planety? Kam by az dokazala vzrat radiacia? Totiz ako tak sa do JE vyznam a aj do ich problematiky, kedysi davno som aj drzal posudok z JE Jaslovske bohunice a posudok o sklanani reaktora ci nedostatocnom zabezpeceni pri zemetraseni, ale tu sa neuvadzaju vobec ziadne informacie? Japonsko sa neustale snazi upokojit ludi ze vsetko je v poriadku, ale mna by zaujimala hlavne informacia ze co sa stane ak dojde ku najhorsiemu? Dakujem za odpoved Vladimir Hutta Či sa poškodí jeden reaktor alebo všetky, to rozptylové prostredie (prostredie, kam sa rozpýtlia rádioaktívne látky) bude zvyčajne vymedzené tou oblasťou ohrozenia a aj pri tej najťažšej verzii sa predpokladá, že by nemal spád presiahnuť 50 km. Vo vzdialenosti väčšej ako 50 km by nemalo hroziť bezprostredné nebezpečenstvo. Sú vydané publikácie, ktoré uvádzajú, aký bol spád rádioaktívnych látok po testoch jadrových zbraní v 50. a 60. rokoch. Myslím si, že ani v najhoršom prípade spád z týchto elektrární úrovne, ktoré boli dosiahnuté testami, nedosiahne. Čo sa týka seizmickej odolnosti jadrových zariadení v lokalite Bohunice, na základe opätovného posúdenia seizmicity tejto lokality bola zvýšená odolnosť jadrovej elektrárne tak, že bezpečne vydržia zemetrasenie o sile 8. stupňa podľa stupnice MSK 64 z maximálnym horizontálnym zrýchlením na úrovni 0,344 g. V porovnaní s Richterovou stupnicou, v ktorej bolo udané zemetrasenie v Japonsku, sme asi na úrovni 6. stupňa Richterovej stupnice a to ani neležíme na strete troch litosférických kontinentálnych dosiek.

14:16:55 - otázka od: che... zaujímala by ma faktická pripravenosť na zvýšené úrovne radiácie a to nielen v súvislostiach s Japonskom, ale tak celkovo, myslím totiž, že nič nefunguje a pripravenosť je tak na papieri, lenže vietor nefúka vždy len od nás a to je aj tak egoizmus najhrubšieho zrna. Toto nie je naša parketa. Čo sa týka ochrany obyvateľstva pred ionizujúcim žiarením, patrí do kompetencie Úradu verejného zdravotníctva SR. Asi by otázka mala smerovať k nim.

14:19:03 - otázka od: Dr.Vyliz Kam sa dava jadrovy odpad ??? co s nim teraz ?? alebo napr o takych 30 rokov ??? co bude s Mochovcami tiez o takych 30 rokov ? SR má vybudované úložisko pre nízko a stredne rádioaktívne odpady. Predtým, ako sa odpady na toto úložisko dajú, sú upravované - fixované do betónu, bituménu,... Uložené do vláknobetónového kontajnéra a takto vložené na úložisko. Takýmto spôsobom sú odizolované od životného prostredia, pričom bariéry, ktoré sú vytvorené, vydržia minimálne 300 rokov. Čo sa týka Mochoviec, mali by o 30 rokov ešte stále bezpečne pracovať.

14:24:51 - otázka od: Peter Dobry den som z Levic mame doma jodové tabletky ktore nam rozdalo mesto ktore este platia rok potom nam budu rozdavat nove ? a mam aj syna ktory ma 3 roky ten tabletky nema kde ich ziskat ? Treba sa obrátiť na mestský úrad, ktorý zabezpečuje distribúciu týchto tabletiek. Chcela by som Vás však upozorniť, že tieto tabletky sa užívajú kvôli ochrane pred jódom 131, ktorý k nám z Japonska nemôže prísť, pretože sa dovtedy rozpadne. Tak ako každá iná chemická látka, aj táto, ak sa berie neopodstatnene, môže mať skôr negatívne účinky ako pozitívne.

14:27:52 - otázka od: Janette chcela by som sa opytat, ako je Slovensko pripravene v pripade vysokeho vyskytu radiacie na nasom uzemi. Ako to bude s jodovymi tabletkami pre obyvatelstvo, kedze nie su dostupne v lekarnach. Je schopne Slovensko zabezpecit dostatok tychto medikamentov pre vsetkych ludi na celom Slovensku??? Bude a ak ano, akym sposobom nam bude oznamene, kde si mozeme jodove tabletky vybrat a v akych davkach ich uzivat??? Dakujem za odpoved. Jódové tabletky - to je jodid draselný - sú rozdávané obyvateľstvu, ktoré žije v oblasti plánovaných opatrení (po starom v oblasti havárijného plánovania). Ďalšie tabletky má Správa štátnych hmotných rezerv, ktorá ich v prípade potreby distribuuje. Jódové tabletky NEUŽÍVAŤ!!!

14:32:39 - otázka od: andrea dobry den. chcem sa spytat ze v pripade atomovej katastrofi aky je postup pri ohlasovani(sireny sms od operatorov) a ako sa mame chranit pred radiaciou a kedy pouzit jodit draselny a co najhorsie sa moze stat v japonskej atomke a ako by to zasiahlo slovensko. dakujem V prípade nehody jadrového zariadenia upozorňujú na túto skutočnosť sirény, ktoré to oznamujú nepretržitým stabilným tónom. Ďalej je nebezpečenstvo oznamované cez médiá ako rozhlas, televízia a v oblasti havárijného plánovania ešte aj obecným rozhlasom. Nepredpokladá sa, že by Slovensko mohla zasiahnuť radiácia významnej úrovne prichádzajúca z Japonska. Ale iba pre všeobecnú informovanosť, základné opatrenia sú: veľmi často si umývať ruky, sprchovať sa - hlavne vlasy, nechodiť zbytočne von, čo najmenej nevetrať, často prať záclony, umývať topánky, nosiť oblečenie s dlhými rukávmi a veci si denne prať a sušiť vo vnútri, nejesť veci z vlastnej záhradky.

14:49:03 - otázka od: Miso Vedeli by ste nam, prosim, v skratke vysvetlit, co sa v Japonsku deje a aka z toho vyplyva hrozba pre nas?? Dakujem. V dôsledku zemetrasenia a najmä následnej vlny cunami bola poškodená jadrová elektráreň Fukušima. Zemetrasenie elektráreň ustála dobre, bola bezpečne odstavená a začal proces dochladzovania, ale hodinu po zemetrasení sa privalila vlna cunami, ktorá bola vyššia, ako sa predpokladalo (očakávali vlny vo výške 6-6,5 metra a táto mala 10,5 metra). Táto vlna kompletne zničila elektrické napájanie elektrárne, vonkajšie zdroje aj diesel generátory a poškodila elektrické rozvádzače, ktoré boli vo vnútri budovy turbíny. V tomto okamihu elektráreň stratila schopnosť dochladzovať palivo, ktoré bolo v reaktore. Všetky následné deje sa odvíjajú od neschopnosti obnoviť efektívne chladenie - odvádzať zvyškové teplo od paliva. Keďže voda neprúdila, začala sa nadmerne prehrievať, vytvárala paru, tým sa tlakoval reaktor. Okrem toho, keď teplota paliva narástla nad 1100 stupňov Celzia, začala chemická reakcia medzi pokrytím paliva - zirkóniom a parou, ktorej následkom bola produkcia vodíka. Aby znížili tlak v reaktore, odpustili časť pary aj s vodíkom do kontajmentu reaktora, čím síce tlak v reaktore znížili, ale stratili časť vody, ktorá je potrebná na chladenie. Tým, že sa odpustila para do kontajmentu reaktora, v kontajmente začal narastať tlak. Aby neprišlo k poškodeniu kontajmentu, časť paroplynnej zmesi odpustili do priestoru reaktorovne, ktorá je nad kontajmentom reaktora. Takýmto spôsobom sa vodík dostal do priestoru reaktorovne nad kontajmentom a keďže prišiel do styku so vzduchom, explodoval. Aby obnovili chladenie, začali do reaktora, rovnako ako aj do kontajmentu dodávať špeciálnym čerpadlom morskú vodu, pretože hlavným cieľom je zabezpečiť chladenie paliva. Toto je základný princíp, ktorý využívajú. Občas sa im však skomplikuje.

14:49:58 - otázka od: Ja Co sa deje s ludskym telom po oziareni? Ake fyzicke poskodenia? V akom casovom horizonte? Toto naozaj nie je moja parketa, ale určite Vám veľmi kvalifikovane odpovie expert z ÚVZ SR.

14:50:38 - otázka od: citatel preco nechladia vodikom? Nedá sa. V danom prostredí je to nepoužiteľné.

14:55:27 - otázka od: Fuji Dobry den, zaujimalo by ma, ze ak by doslo k podobnej katastrofe u nas, v akom okruhu (pocet kilometrov) by boli ludia evakuovany. V okolí slovenských elektrární je oblasť havárijného plánovania 21 km pre lokalitu Bohunice a 20 km pre lokalitu Mochovce. Obvodné úrady v sídle kraja majú vypracované postupy na vyrozumievanie a riadenie správania sa ľudí počas havárie.

14:57:36 - otázka od: Majo90 Myslite, ze ludia, ktori momentalne hasia reaktory a su ozarovani, budu zit dlho? Pretoze podla udajov co som videl, mnozstvo radiace uz sposobuje vazne zdravotne problemy. Z toho, čo sme videli, môžeme konštatovať, že trvalo prebieha meranie dávkových príkonov na lokalite vo Fukušime a pohyb pracovníkov je riadený tak, aby neboli nadmerne ožiarení a trvalo sú monitorovaní. Ak by sa stalo, že by náhodne obdržal vyššiu dávku, ako je povolené, určite bude stiahnutý a dostane sa mu zdravotníckej starostlivosti.

15:00:11 - otázka od: Katka Niekto som citala, ze nase elektrarne si v bezpeci pri zemetraseni do 7 richterov stupnice. Co ak nas zasiahne vacsia magnituda? Zemetrasenie na Slovensku, ktoré som opisovala v predchádzajúcej otázke a ktoré sa uvažuje v projekte, sa vyskytuje raz za 10-tisíc rokov. Ak by Slovensko zasiahlo väčšie zemetrasenie, neznamená to hneď, že ten blok zlyhá tak ako v Japonsku.

15:01:12 - otázka od: Jojo Dobry den, chce sa opytat kde byvate Vy, teda ako daleko od JAslovskych Bohunic a MOchoviec. Citite sa doma bezpecne? Bývam v Trnave a aj preto je mojím životným záujmom, aby elektráreň pracovala bezpečne. Zatiaľ sa bezpečne cítim.

15:09:39 - otázka od: Feroa Dobry den, co mozem ja osobne urobit, aby som uchranila seba a svoju rodinu pred hrozbou, ktora suvisi s unikom radiacie? Sledujte informáciu o radiačnej situácii v SR, napríklad prostredníctvom internetu - http://eurdeppub.jrc.ec.europa.eu/eurdeppub/home.aspx , http://www.met.hu/omsz.php?almenu_id=atmenv&pid=gammadozis&mpx=3&kps=1&pri=2 A keď sa situácia zmení, začnite počúvať rozhlas a televíziu. V súvislosti s Japonskom neočakávame masívny únik radioaktivity, ktorý by výrazne ovplyvnil situáciu v Európe.

15:12:28 - otázka od: Bojko DObrý deň pani Žiaková, chcem sa opýtať, či je možné vôbec túto situáciu ešte zvládnuť? Pripadá mi to totiž tak, že keby sa dali reaktory vypnúť už by to dávno urobili. Takto to vyzerá akoby iba odďaľovali úplny únik radiácie a výbuch reaktorov. Mýlin sa, keď si myslím, že sa už nedá táto vec zvládnuť tak, aby sa elektráreň zastavila a nič sa nestalo? Jadrové reaktory po zemetrasení boli bezpečne odstavené, to znamená, že bola prerušená reťazová štiepna reakcia. Aj po prerušení reťazovej štiepnej reakcie v palive prichádza k uvoľňovaniu tepla, ktoré je potrebné dlhodobo odvádzať.

15:14:31 - otázka od: Jozef Vážená pani Žiaková, je podľa Vás výroba energie z jadra v blízkej budúcnosti niečím nahraditeľná? Je pre obyvateľov Slovenska výroba jadrovej energie väčšou hrozbou ako Národná rada SR? Ďakujem za otázku :) Slovensko pokrýva svoju spotrebu vo výške 54 % z jadrových elektrární. Neviem, čím by sa to dalo nahradiť.

15:16:41 - otázka od: Dáša Dobrý deň. Chcem sa opýtať tak do budúcna, keď sa Japonci spamätajú a začnú nanovo produkovať... Nemusím sa báť kupovať výrobky z Japonska? Ďakujem za odpoveď. Európska únia je v politike dovozu potravín z krajín, kde sa udiala jadrová udalosť, veľmi prísna a sleduje dovážané tovary - najmä potraviny. Napríklad ešte stále platí nariadenie Európskej komisie, na základe ktorého sa sledujú potraviny dovážané z Ukrajiny.

15:17:31 - otázka od: verutak Kde sa nachadzaju presne Mochovce ? aky to je okres ?? Okres Levice.

15:18:09 - otázka od: Andrej Budu fuzne reaktory bezpecnejsie ako su terajsie jadrove? Nehrozi tam tiez unik radiacie? Bohužial nie som expert na fúzne reaktory, takže neviem.

15:25:45 - otázka od: Jozef Herceg 1. Prečo zvyšujeme výkon reaktorov v EBO a EMO ? Prečo napíname pružinu - čo, keď praskne. Kto chce zarábať viacej EUR na úkor bezpečnosti. 2. Prečo sa stále znižuje stav obsluhujúceho personálu v EBO a EMO? Dokedy ? Až sa niečo stane ? 3. Prečo sa stále skracujú odstávky na výmenu paliva - dokedy sa to bude skracovať. Nejde to na úkor kvality vykonanej práce a tým aj bezpečnosti obyvateľov v okolitých obciach. Napríklad v Žlkovciach alebo Ratkovciach ? Podľa mňa aj tieto veci majú vplyv na bezpečnosť prevádzky JE EBO a EMO. Ďakujem za odpoveď. Bezpečnostné rezervy reaktorov boli dostatočne veľké, aby mohol prevádzkovateľ preukázať, že ešte aj po zvýšení výkonu budú bloky dostatočne bezpečné. V rámci modernizácie elektrární sa zvyšuje podiel automatických systémov a rastie spoľahlivosť inštalovaných zariadení, najmä vonkajších objektov. Preto bolo možné povoliť odôvodnené zníženie stavu obslužného personálu. Počas odstávok na výmenu paliva sa musí vykonať predpísaný rozsah údržby a kontrol zariadenia. Prevádzkovateľ zodpovedá za to, že všetky práce budú vykonané v požadovanom rozsahu a v požadovanej kvalite.

15:27:41 - otázka od: Ingrid čo hovoríte na tie správy, že zemetrasenie v Japonsku spôsobili Američania geofyzickou zbraňou HAARP ??? Sci-fi nečítam. Nie som fanúšičkou konšpiračných teórií.

15:29:39 - otázka od: Vladimir Karel Ako dlho trva uplne schladenie reaktora po zastaveni stiepnej reakcie ucinkom regulacnych tyci? Schladenie na teplotu asi 40 stupňov trvá na našich elektrárňach asi 14 hodín. Pri trende vychladzovania 15 stupňov za hodinu. V núdzovom prípade by bolo technicky možné tento čas skrátiť na polovicu. Problém je, že aj po schladení na 40 stupňov treba teplo stále odvádzať, inak by teplota začala opäť rásť.

15:31:49 - otázka od: Laco Dobry den, Chcel by som sa spytat na akom principe funguju Iodove tabletky..som momentalne v USA a ludia na zapade ich dost kupuju. A ako casto sa maju uzivat? Dakujem Jódové tabletky sú cielené na ochranu štítnej žľazy, tým, že ju zaplnia nerádioaktívnym jódom. Tým sa zabráni naviazaniu rádioaktívneho jódu 131 na štítnu žľazu, čím sa ochráni.

15:34:03 - otázka od: Martin Dobrý deň, prečo jednoducho rovno nepriznať, že havarovaná japonská AE bola nedostatočne nadimenzovaná? Skutočne projekt nepočítal s vlnou cunami vysokou 10,5 metra. Myslím, že uvedený fakt nikto nezatajuje.

15:34:45 - otázka od: Jozef Lakatoš Ce zdravim šumna cetko , dumal mi že kec to raz buchne i umne v dzedzine ta že co še pohubi ? že na keľo percenta me to ošveci a že či me Vatikán vyhláši za švetého a to budze asi šicko už nebudzem vecej hutoric bo mam ešči dačo inšo na roboce ta še maj lovu zdar :)

15:36:38 - otázka od: Džejkob Dobrý deň, mýslíte si že je ešte vôbec šanca aby sa im podarilo zastavit skazu v elektrárni? Podarí sa im to tým, že budú chladiť tou morskou vodou? ALebo si naopak myslíte že šance sú minimálne ? ďakujem za odpoveĎ, príjemný deň Tá skaza tam už je, chladiť musia - zatiaľ provizórne, kým sa nepodarí uviesť do prevádzky odvod tepla systematickým spôsobom a zaviesť iné opatrenia, napríklad postavenie nového ochranného krytu.

15:40:28 - otázka od: marco dobrý den,sme reálne my na slovensku v ohrození?presné a pravdivé informácie sa asi nemáme kde a od koho dozvedieť,lebo väčšina ľudí-laikov v tejto sfére sa može len opytovať o čo vlastne ide. Treba si uvedomiť, že sme o štvrťstoročie ďalej od Černobylu, technika pokročila a využívanie internetu obzvlášť. Veľa informácií, ktoré sú užitočné, sa z internetu môžeme dozvedieť a skutočnú radiačnú situáciu môžeme sledovať online. A táto informácia je pre nás najdôležitejšia. To, čo sa deje v Japonsku, je na základe kusých informácií, ktoré sú k dispozícii, veľmi ťažké odhadnúť.

15:42:23 - otázka od: Erik Dobry den, o dva tyzden by som mal cestovat do ciny, na vychodne pobrezie (vzdialenost od juznej casti Japonska asi 800 km) Ake, ak vobec, rizika vyplyvaju v suvislosti s uvolnenymi radioaktivnymi mrakmi v pripade ze by dorazili na uzemia kde sa budem zdrziavat. Situácia sa trvalo sleduje aj na medzinárodnej úrovni. Treba sledovať vývoj a podľa toho sa zariadiť.

15:44:00 - otázka od: jozef Dobrý den prajem,zaujimalo by ma aké este maju moznosti na zvladnutie a odvratenie katastrofy a ako sa bude podla vasho názoru situacia vyvíjat v najblizsích dnoch.dakujem Nie som expertka na varné reaktory a predpovedať, čo sa bude diať na elektrárni bez príslušných vedomostí a dostatku informácií, sa zodpovedne nedá.

15:45:03 - otázka od: Angel Moze sa radiacia z Fukusimi dostat aj do oceanu a co vsetko to moze sposobit? Radioaktivny mrak pri dazdi alebo snezeni moze dopadnut na zem, je tu to riziko v Japonsku? Rádioaktívny spád bude určite taký, že zasiahne okolie elektrárne, a to na zemi ako aj v oblasti oceánu.

15:47:17 - otázka od: red_rock Dobry den. Ja mam iba kratku otazku. Naozaj podla Vas hrozi "Cernobyl II"? Neočakáva sa nekontrolovaný rozvoj reťazovej štiepnej reakcie, ani horenie grafitu (ten tam našťastie nie je). Čiže druhý Černobyl nám na základe informácií, ktoré máme, nehrozí! Ďakujem za otázky, veľký záujem a možno niekedy v budúcnosti dochatovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu