Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dievčatku (3) amputovali prsník kvôli rakovine!

Aleishii v ťažkých chvíľach pomáhal jej macko
Aleishii v ťažkých chvíľach pomáhal jej macko

LONDÝN/BRATISLAVA - Aleisha Hunterová z kanadského Toronta sa uzdravila z rakoviny prsníka po tom, čo sa stala najmladšou osobou, ktorej diagnostikovali túto chorobu. Keď mala len dva roky, na jej hrudi objavili hrčku, ktorá začala rásť, až bola nutná amputácia.

Jej matka Melanie uviedla, že bola "ohromená", keď zistila príčinu hrčky na hrudi svojej dcéry, ktorú si prvýkrát všimla pri sušení po kúpeli. "Bola to malinká tvrdá hrčka veľkosti hrášku. Myslela som, že ide o neškodnú cystu," dodala.

Po testoch v nemocnici Melanie povedali, že nejde o nič vážne a Aleishu poslali domov. O mesiac neskôr však prišla matka s dcérou do nemocnice opäť, hrčka sa rozrástla o 2 cm, Aleisha nemohla od bolesti spať.

Ukázalo sa, že ide o rakovinu. Výsledkami bola šokovaná nielen matka, ale aj lekári. "Prípadmi rakoviny prsníka sa zaoberám už 25 rokov a nikdy som sa nestretla s tak mladým pacientom. Ide o najmladší známy prípad na svete," vyjadrila sa chirurgička Nancy Down.

Aleisha okamžite podstúpila amputáciu prsníka. Našťastie nepotrebovala chemoterapiu alebo rádioterapiu. Lekári hovoria, že návrat ochorenia je nepravdepodobný, ale najbližších niekoľko rokov ju čakajú pravidelné kontroly a v tínedžerskom veku aj rekonštrukčná operácia.

Rakovina prsníka je zriedkavá u mladých dievčat, pretože je v tejto oblasti málo tkaniva. Riziko sa zvyšuje v puberte, kedy tkanivo začne rásť, hoci ochorenie obyčajne postihuje ženy vo veku 30 a viac rokov. Informoval denník The Daily Mail.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu