Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na otravu olovom zomrelo už najmenej 400 detí

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

KANO - Najmenej 400 detí zomrelo za posledného pol roka na severozápade Nigérie na otravu olovom. Agentúre AFP to dnes povedal zástupca mimovládnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF).

Čísla ale budú zrejme oveľa vyššie, pretože mnoho prípadov otravy nebolo nahlásených, pretože dedinčania ich za otravu nepovažovali. Ďalších 500 detí lieči MSF na svojich štyroch klinikách, niektorým pacientom nie viac ako päť rokov.

Na hromadné otravy sa prišlo pred niekoľkými mesiacmi po tom, čo dedinčania pri ťažbe zlata do dediny priniesli kusy výkopovej zeminy na ďalšie spracovanie, bez toho aby vedeli, že bola kontaminovaná.

OSN zistila, že v štyroch z piatich dedín, ktorú jej zástupcovia navštívili, majú dodávky vody vysoký obsah olova. Vysoká bola aj koncentrácia ortuti vo vzduchu.

Postihnuté dediny ležia v chudobnej oblasti na južnom okraji Sahary. Veľa ľudí tu pracuje v baniach alebo sa živia drobným poľnohospodárstvom. Dedinčania najskôr tvrdili, že deti umierajú na maláriu. Rozbory krvi miestnych obyvateľov ale ukázali vysokú koncentráciu olova v tele.

Otrava olovom môže poškodiť nervový a reprodukčný systém, spôsobiť vysoký krvný tlak, chudokrvnosť, kŕčovité bolesti brucha, stratu pamäte alebo blúznenie. V krajných prípadoch obete upadajú do kómy a následne zomierajú. Mimoriadne nebezpečenstvo predstavuje pre malé deti, ktoré s ďalším spracovaním hlušiny podľa OSN často pomáhajú.

OSN v septembri odhadla počet ľudí, ktorých otrava olovom nejako poškodila, na 18.000.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu