Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Po úniku kalu najmenej 4 mŕtvi, medzi nimi deti!

Kal zaplavil široké okolie hlinikárne Zobraziť galériu (5)
Kal zaplavil široké okolie hlinikárne

BUDAPEŠŤ - Bilancia pondelkovej ekologickej havárie na západe Maďarska, kde sa po výdatných dažďoch pretrhla hrádza odkaľovacej lagúny pri hlinikárni v meste Ajka, vzrástla na štyri obete. Medzi nimi sú aj dve deti (1 mesiac a 3 roky). Štyri ďalšie osoby sú podľa úradov nezvestné. Vláda v oblasti vyhlásila stav ohrozenia.

Jedovatý kal, ktorý obsahuje ťažké kovy, spôsobil zranenia niekoľkým desiatkam ľudí. Približne deväťdesiat osôb bolo hospitalizovaných s chemickými popáleninami. Šesť ľudí utrpelo vážne poranenia. Informovala o tom dnes agentúra MTI. Všetky obete boli z neďalekého Kolontáru.

Z nádrže vytieklo až milión kubických metrov červeného kalu, ktorý ihneď potom zaplavil časti obcí Kolontár a Devecser. Kal prenikol aj do ďalších troch obcí.

Svoje domovy muselo opustiť asi 400 ľudí. Evakuované domy strážia, pre asi 40 evakuovaných, ktorí sa nemohli uchýliť k príbuzným, vybudovali úrady dočasné útočisko v miestnych školách.

Situácia v postihnutej oblasti je zložitá. Dodávky vody, elektriny a plynu takmer všade prerušili, pred poludním by však mali byť obnovené. Niektoré miesta v Devecseri sú naďalej zatopené kalom až do výšky dvoch metrov. Postihnutých tu bolo 230 domov v devätnástich uliciach. Krízový štáb, ktorý ekologickú haváriu rieši, oznámil, že zásaditý kal prenikol do blízkej rieky Marcali. Záchranári preto do rieky na troch miestach vypustili kyslú tekutinu, ktorá má nečistotu zneutralizovať.

Škody, ktoré havária spôsobila, zatiaľ nevyčíslili, uviedla DPA. Rovnako nie sú známe žiadne podrobnosti k vyšetrovaniu úniku kalu. 

Spoločnosť MAL, ktorej zariadenie v Ajke patrí, dnes vydala vyhlásenie. Uvádza v ňom, že začala s opravou pretrhnutej hrádze a že v nádrži zostalo 96 až 98 percent kalu. Firma ďalej tvrdí, že prísne kontrolovala všetky technologické postupy a že nemohla odhaliť blížiacu sa haváriu.

"Posledná inšpekcia na mieste v deň nešťastia a posledné analýzy vodných vzoriek odobratých z hrádze neodhalili žiadne známky katastrofy," cituje MTI z vyhlásenia. MAL ďalej uviedla, že červený kal nie je podľa smerníc Európskej únie považovaný za nebezpečný odpad a že jeho zložky nie sú rozpustné vo vode.

Miestni ekológovia tvrdia, že vládu upozorňovali na riziká odkalovacích lagún už niekoľko rokov. Správa z roku 2003 udáva, že v nádržiach vtedy bolo uskladnených 30 miliónov ton kalu. Tunajšie nádrže sú podľa aktivistov najväčšou skládkou červeného kalu. Pre získanie jednej tony hliníka z bauxitu vzniknú údajne dve tony toxického odpadu.

 

 



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu