Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dve tisícky detí sa otrávili olovom, 400 z nich už zomrelo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KANO - V dôsledku nelegálnej ťažby zlata na severe Nigérie sa najmenej 2000 detí otrávilo olovom a 400 z nich už zomrelo. Informoval o tom dnes Nasiru Tsafe, zástupca koordinátora tímu rýchlej reakcie v štáte Zamfara. Postihnuté deti mladšie ako päť rokov mali hodnoty olova v krvi, ktoré sú vysoko nad medzinárodnými štandardmi.

Situácia je podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) horšia, než sa pôvodne myslelo. Napríklad v dedine Bagega s 9000 obyvateľmi je postihnutých všetkých 1500 detí.

Otrava olovom postihla celkom osem dedín. Jej krátkodobé príznaky sú horúčka, kŕče, strata vedomia a slepota, k dlhodobým účinkom patria anémia, zlyhanie obličiek a poškodenie mozgu.

Sanačné práce v postihnutých oblastiach sa zastavili v marci pre nedostatok finančných prostriedkov, ktorý prinútil americkú inžiniersku firmu TerraGraphics odísť z Nigérie. Vedenie firmy si vybralo 15 najviac kontaminovaných obcí a než došli peniaze, jej pracovníci vyčistili sedem z nich, čo stálo 1,6 milióna eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu