Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Rezort priznal po 15 hodinách: V havarovanej limuzíne sa viezol minister

Radek John
Radek John

PRAHA – Vyše 15 hodín po zrážke českej vládnej limuzíny s električkou v pražskej štvrti Anděl ministerstvo priznalo, že v havarovanom aute sa viezol minister vnútra Radek John (Veci verejné). Informoval o tom hovorca ministerstva Jiří Reichl. Vládna limuzína prechádzala miestom nehody v pondelok okolo ôsmej večer so zapnutým majákom a húkačkou.

Pri zrážke sa nikomu v električke ani vozidle nič nestalo. Incident, pri ktorom sa poškodili dvere automobilu, polícia vyšetruje.

John v pondelok podvečer išiel na Malú Stranu preveriť nález podozrivých škatuliek, ktoré sa objavili na lampách verejného osvetlenia. Tie nakoniec neobsahovali žiadne nebezpečné látky. Ako dnes pripomenul, v súvislosti s bezpečnostnými opatreniami v dôsledku varovaní USA pred útokmi v Európe, v pondelok navštívil pražské letisko a Národný kontaktný bod pre terorizmus. Tam ho údajne aj zastihla správa o náleze podozrivých škatuliek. "Okamžite som sa rozhodol preveriť situáciu na mieste, kde zasahovali pyrotechnici. Pri ceste na Malú Stranu vyhodnotila Ochranná služba polície situáciu tak, že je nutné použiť modrý maják a výstražné zvukové zariadenie," povedal. Nehodu, ktorá nasledovala, podľa Reichla vyšetruje pražská dopravná polícia aj policajná ochranná služba.

Havária čiernej limuzíny s Johnom, ktorá prevádzku na križovatke zastavila zhruba na desať minút, sa podľa webu Sedmička.cz stala okolo 18:30. Auto podľa serveru išlo sa zapnutým majákom v smere od Smíchovskej stanice a stretlo sa s električkou číslo 16, ktorá mierila do centra mesta. V bežnej prevádzke by mala prednosť.

"Videl som auto s majákom a chcel som mu uvoľniť cestu. Ale on sa ma snažil obísť sprava, a tak sme do seba narazili," povedal Sedmičke vodič električky. Server iDnes.cz v tejto súvislosti pripomenul, že práve John pred nástupom do funkcie tvrdil, že sa bez limuzíny s majákom zaobíde. Na prvé rokovanie snemovne potom išiel demonštratívne električkou.

Po človeku, ktorý 16 škatuliek s led diódami a deväťvoltovými batériami pripevnil na lampy verejného osvetlenia, v súčasnosti pátra polícia. "My sme skutočne našli celkom 16 kusov týchto škatuliek. Ani v jednej z nich sa nenachádzala žiadna nebezpečná látka, žiadna výbušnina," uviedla k tomu hovorkyňa pražskej polície Ivana Ježková.

Polícia je v týchto dňoch v stave zvýšenej pohotovosti kvôli varovaniu USA pred hrozbou teroristických útokov v Európe. Prísnejšie bezpečnostné kontroly platia na medzinárodných letiskách a v Česku posilnili aj ochranu pri niektorých rizikových objektoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu