Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vykradli jednu z najstráženejších budov v Česku!

Generálny štáb armády ČR
Generálny štáb armády ČR

PRAHA - Do generálneho štábu českej armády sa minulý týždeň vlámali zlodeji. Podľa odborníkov nemá tento prípad v 73-ročnej histórii budovy obdobu. Zlodeji sa dostali do budovy aj napriek tomu, že má špičkový kamerový systém a 24 hodín denne ju stráži špeciálna ozbrojená jednotka vojenskej polície.

Denníku Mladá fronta Dnes to potvrdila hovorkyňa generálneho štábu Mira Třebická. Ďalšie podrobnosti ale nechcela povedať.

Hovorkyňa nechcela komentovať ani otázku, či zlodeji vnikli priamo do pracovne náčelníka Vlastimila Picka a čo si presne zo štábu odniesli. Embargo na všetky informácie a obavy, ktoré na velení armády zavládlo, však napovedajú, že štáb berie nájazd zlodejov vážne, píše denník.

"Je to ako z lacnej bondovky. Sme dosť hotoví z toho, čo sa stalo," cituje denník jedného z pracovníkov štábu.

Vlámanie podľa MfD znepokojilo aj bývalého šéfa generálneho štábu Jiřího Šedivého, akokoľvek ubezpečuje, že ochrana najvýznamnejších informácií (napríklad tých, ktoré pochádzajú z bruselskej centrály NATO) je mnohonásobne istená. Nemali by sa preto dostať do nepovolaných rúk, nieto zlodejom, ktorým sa podarilo vniknúť do budovy. "Mohlo ale ísť o test, kam až sa tej bande podarí preniknúť," naznačil Šedivý jeden z možných motívov vlámaniu.

Vojenská rozviedka s políciou by mali teraz podľa Šedivého analyzovať, či velenie armády vylúpil bývalí vojaci, pretože rozsiahly objekt dobre poznajú, alebo robotníci, ktorí budovu opravujú. "Preverení musia byť ale všetci, ktorí mali s touto časťou budovy velenia armády v poslednom čase čo do činenia," povedal MfD Šedivý.

Vlámanie však mohol fingovať aj niektorý z pracovníkov štábu, napríklad preto, aby po sebe zamietol stopy po zmanipulovanej alebo z iných dôvodov podozrivej zbrojnej zákazke. Práve na takéto transakcie si totiž chce nový minister obrany Alexandr Vondra posvietiť, upozornil denník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu