Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Americká armáda nasadila do boja proti obezite jógu

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká armáda siahla v boji proti jednému zo svojich veľkých nepriateľov po veľa nezvyčajnej zbrani. Proti obezite, ktorá decimuje bojaschopnosť amerických vojakov, má pomôcť jóga a cvičenia, ktoré má pre armádu vytvoriť televízny fitness-guru Tony Horton (52), napísala dnes agentúra AFP.

"Ja viem! Zaradiť jógu do vojenského výcviku znie dosť bizarne," pripúšťa Horton, ktorý už trénoval také celebrity, ako je spevák Bruce Springsteen alebo herec Sean Connery, ale aj vojakov na amerických základniach Norfolk, Andrews alebo Fort Bragg. "Jóga znásobuje pozitívne účinky posilňovacích a kardiovaskulárnych cvičení a znižuje riziko zranenia," tvrdí Horton.

Podľa štúdií Pentagonu sa v armáde od roku 2003 úroveň obezity zdvojnásobila. "Obezita je záležitosťou národnej bezpečnosti," dodáva Horton. "Čísla sú veľmi znepokojujúce. Úroveň obezity tento rok opäť stúpla v 28 amerických štátoch a vo viac ako dvoch tretinách štátov USA je každý štvrtý dospelý človek obézny. V roku 1991 pritom žiadny zo štátov nedosahoval ani hranice jeden obézny z piatich dospelých."

Stúpajúci výskyt obezity sťažuje americkej armáde prijímanie regrútov, ktorí nespĺňajú kondičné testy. Problém ale predstavujú aj vojaci už slúžiaci v armáde, ktorým nadváha bráni okrem iného aj v povýšeniu. Ale predovšetkým sú "ľudia príliš tuční, aby dokázali bojovať", varuje Horton.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu