Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Visla pretrhla hrádzu, evakuujú tisíce ľudí

Rozliata rieka môže ohroziť okolo 2500 osôb Zobraziť galériu (5)
Rozliata rieka môže ohroziť okolo 2500 osôb

VARŠAVA - Rozvodnená rieka Visla včera pretrhla jeden z protipovodňových valov neďaleko mesta Plock ležiaceho asi 100 kilometrov severozápadne od Varšavy. Veľká voda sa síce presúva k severu, meteorológovia ale upozorňujú, že situácia sa do normálu vráti až za niekoľko týždňov.

Včera pred poludním asi 50 metrový úsek hrádze nevydržal nápor vody v dedine Świniary pri Plocku.

Na tomto mieste je teraz situácia najakútnejšia v celej krajine. Jacek Kozlowski, vojvoda regiónu Mazovio, v ktorom postihnutá oblasť leží, varoval, že voda môže zaliať až 25 dedín a usadlostí.

Evakuácia tu čaká okolo 4000 ľudí a asi 5000 zvierat. "Ľudia sa nechcú podriadiť nariadením na evakuáciu," posťažoval si Kozlowski. "Až, keď ich voda vyženie na strechu, začínajú volať o pomoc," uviedol. Opakuje sa tak situácia z iných miest Poľska, ktorými sa veľká voda prehnala v uplynulých dňoch. 
  
Vojvoda Kozlowski povedal, že voda na niektorých miestach vystúpi do troch metrov. Armáda sa v pondelok bude snažiť poškodený val opraviť z vrtuľníkov.

Vo Varšave, kde síce už voda opadá, ale hrozí nebezpečenstvo, že sa pretrhne protipovodňová hrádza, zostane v pondelok zatvorených asi 120 škôl, škôlok a jaslí. Neplánované prázdniny budú mať aj žiaci niekoľkých škôl v Toruni, ktoré leží v blízkosti rieky. Nie je tiež vylúčené, že bude uzavretá rušná ulica, ktorá vedie po jednom z protipovodňových valov. Otrasy spôsobené prevádzkou ho môžu narušiť.

Pod kontrolou je situácia vo Vroclavi na juhozápade Poľska, kde v sobotu voda zaplavila sídlisko Kozanów. Túto časť mesta povodne devastovali už pred 13 rokmi. Starosta mesta Rafal Dutkiewicz v sobotu v televízii TVN24 povedal, že hydrológovia takýto scenár nepredvídali. "Rieka nás oklamala," priznal.

Priaznivé sú predpovede počasia na budúci dni, v Poľsku sa neočakávajú intenzívnejšie zrážky. Meteorológovia ale upozorňujú, že potom, čo povodňová vlna dôjde do Baltu, potrvá ďalšie dva až tri týždne, než sa situácia vráti do normálu.

V Českej republike sa už situácia upokojila a v zaplavených oblastiach pokračujú odstraňovania odpadu práce. Hladiny Moravskoslezských riek naďalej postupne klesajú. Tretí povodňový stupeň neplatí už na žiadnom z tokov. V kraji však pribúdajú zosuvy podmáčanej pôdy a miestami hrozí aj demolácie domov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu