Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Záplavy v Poľsku majú už 12 obetí!

Záplavy v Poľsku
Záplavy v Poľsku

VARŠAVA - Na 12 sa zvýšil počet obetí, ktoré si v posledných dňoch vyžiadali záplavy v Poľsku. Do Varšavy v piatok večer dorazila kulminačná vlna, protipovodňové valy zatiaľ náporu vody odolávajú.

"Povodeň neskončila, ohrozenie v niektorých miestach rastie a neklesá," upozornil v piatok po zasadnutí krízového štábu premiér Donald Tusk.

Visla vo Varšave dnes nad ránom podľa hovorcu hasičov Pawla Frontczaka dosiahla úroveň 778 centimetrov, nijako výrazne by už stúpať nemala. Mesto je pripravené na 800 centimetrov vody. Na dvoch miestach začali presakovať protipovodňové valy, cez noc ich upevňovali stovky hasičov a vojakov.

Zatiaľ čo za normálnych okolností to obyvateľa poľského hlavného mesta večer tiahne hlavne do barov, reštaurácií a krčmičiek v centre mesta, v posledných dňoch sa obľúbeným miestom vychádzok stávajú brehy Visly a mosty cez ňu. Veľká voda postúpila smerom na Plock a Wloclawek.

Kulminačná vlna dnes ráno došla do Vroclavi, ktorú skoro z tretiny zničili záplavy v roku 1997. Ľudia na ohrozené miesta cez noc nosili vrecia s pieskom, chceli sa na povodne pripraviť lepšie ako pred 13 rokmi.

V piatok neskoro večer do Poľska prišli ďalší hasiči z Česka, informovalo ministerstvo vnútra.

Poľsko podľa meteorológov čaká teplý víkend s búrkami. Zatiaľ nie je vylúčené, že v druhej polovici budúceho týždňa sa môže počasie opäť zhoršiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu