Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obete povodní kričali na premiéra: Nikto nás nevaroval

S vodou bojuje armáda s ťažkou technikou
S vodou bojuje armáda s ťažkou technikou (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/VARŠAVA – Poľsko bojuje so záplavami v šiestich vojvodstvách. Kým na niektorých miestach sa situácia stabilizovala, na iných vysoká voda pretrhla protipovodňové valy na viacerých miestach a záchranári už museli evakuovať tisíce obyvateľov. V ďalších oblastiach evakuáciu zvažujú.

Voda zasiahla najviac mestá Tarnobrzeg a Sandomierz a podľa obyvateľov je situácia ešte horšia ako pri povodniach v roku 1997. Len zo zaplavenej časti meste Sandomierz musia evakuovať 4500 ľudí.

Najviac postihnutými sú malopoľské, sliezske, dolnosliezske, swietokrzyzské, opolské a podkarpatské vojvodstvo. V plnom nasadení je 47 tisíc hasičov, 4 tisíc policajtov a vyše tisíc vojakov. Visla sa čiastočne preliala aj cez niektoré valy v Krakove.

Do zasiahnutých oblastí prišiel aj premiér Doland Tusk, ktorý si priamo na mieste vypočul kritiku. „Nemám výhrady k živlu, som nahnevaná, že nás nikto nevaroval,“ kričala na premiéra zúfalá obyvateľka Sandomierza. V meste našli dokonca telo 88-ročnej ženy, príčinou jej smrti však podľa záchranárov nebolo utopenie. Starosta mesta tvrdí, že situácia je katastrofálna. „Situácia je skutočne kritická vo veľmi veľkej oblasti, mnoho ľudí je na strechách. Živel prekvapuje na mnohých miestach,“ vyhlásil premiér. Súčasne vyzval, aby všetci uposlúchli výzvu na evakuáciu na prvýkrát.

Podľa krízového štábu je najhoršia situácia na troch miestach na Visle, kde sa do rieky vlievajú ďalšie toky: v Sandomierzi, Polanci a Nowom Korczyne. Voda dosahuje až na vrcholu protipovodňových valov a hasiči, vojaci aj dobrovoľníci sa ich stále snažia navyšovať. Len v oblasti Polanca ide o 27-kilometrový úsek valu, na ktorý uložili už 40 tisíc vriec s pieskom a stále ukladajú ďalšie.

V najohrozenejších oblastiach už vyhlásili evakuáciu, obyvatelia však väčšinou odmietajú opustiť svoje domovy.

Na Odre v opolskom vojvodstve sa popoludní očakáva kulminačná vlna, hladina rieky je už tri metre nad kritickým stavom, pričom táto úroveň môže trvať až do soboty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu