Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poľsko má 5 obetí záplav, evakuujú tisíce

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/VARŠAVA – Na juhu Poľska, ktoré je najviac postihnuté záplavami, evakuujú tisíce ľudí. Situácia sa dramaticky mení najmä v Malopoľskom, Sliezskom a Podkarpatskom vojvodstve. Visla kulminuje v Krakove, kde dokonca zatvorili most v centre mesta. Prezident mesta však upokojuje, že obyvateľom nebezpečenstvo nehrozí.

Záplavy si doteraz vyžiadali päť obetí, poslednú našli dnes ráno, telo ženy vytiahli z potoka Zakopianka v Zakopanom. Tragický osud postihol aj jedného zo záchranárov. V Sliezskom vojvodstve už evakuovali asi 2000 obyvateľov. Na mieste pracuje viac ako 5700 záchranárov, ktorí nasadili aj špeciálnu techniku. Od plávajúcich transportérov, záchranných člnov, cez pontóny až po vrtuľníky. Okrem evakuácie sa snažia spevňovať protipovodňové valy. Len v Sliezskom vojvodstve zaplavilo 2668 rôznych budov, voda navyše zaliala cesty na 118 miestach a preliala sa cez ochranné valy na 25 miestach.

Meteorológovia však predpovedajú, že pršať by malo do stredy. Hladina vody v Odre je nižšia ako v tragickom roku 1997, ale vo Visle je porovnateľná, informovala televízia TVN24. Podľa meteorológov by sa situácia mala dostať do normálu tri dni po skončení dažďov.

Prívaly vody v rieke Sola prinútili zatvoriť aj múzeum v Auschwitz-Birkenau, ktorého zamestnanci prenášajú exponáty do vyššieho poschodia.

Premiér Donald Tusk, ktorý navštívil postihnutú oblasť, kritizoval neskoré nasadenie záchranárov. V Krakove sa stretol s vojvodami šiestich juhopoľských vojvodstiev, ktoré sú najviac postihnuté. Zatiaľ však nevidí dôvod na vyhlásenie stavu živelnej katastrofy. Problém označil za ústavný, keď v súlade s ústavou v období výnimočného stavu a 90 dní po jeho skončení nemôže byť skrátené funkčné obdobie parlamentu, uskutočnené celoštátne referendum a nemôžu sa uskutočniť parlamentné ani prezidentské voľby.

„Všetko čo sa dá urobiť, aby sme nevyhlásili ten stav, urobíme. Ale samozrejme ak sa ukáže, že je to nevyhnutné, aby sme zachránili ľudí, nebudem váhať. Ale zatiaľ nevidím takú bezprostrednú potrebu. Od rána analyzujeme situáciu aj z právnej stránky,“ vyhlásil poľský premiér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu