Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Záplavy ustupujú, regióny počítajú škody

Voda v Michaľanoch zaplavila dvory aj miestne komunikácie Zobraziť galériu (8)
Voda v Michaľanoch zaplavila dvory aj miestne komunikácie (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Záplavy na Slovensku prestávajú ohrozovať obyvateľov, v postihnutých regiónoch začínajú s odstraňovaním škôd po veľkej vode. Do svojich domov sa vracajú evakuované rodiny, samosprávy a obyvatelia začínajú odhadovať škody.

Výdatnosť dažďov, ktoré záplavy na Slovensku a v ďalších krajinách Európy spôsobili, by mala podľa meteorológov v najbližších dňoch ďalej klesať. Najvážnejšia situácia bola na juhu východného Slovenska pri meste Trebišov, kde voda z rieky Ondava po roztrhnutí hrádze ohrozovala mesto a niektoré ďalšie obce.

"Voda už v Ondave výrazne klesla, mesto už pravdepodobne ohrozené nebude, stále však čerpáme vodu z viacerých ulíc," uviedol hovorca mesta Trebišov Rastislav Petrovič. Do svojich domovov sa postupne vracajú aj evakuované rodiny. Vo svojich príbytkoch je už napríklad späť 170 obyvateľov rómskej osady pri obci Kuzmice. Situácia sa postupne upokojuje aj na Kysuciach, kde rozvodné toky ohrozovali obyvateľov viacerých obcí.

"Prestalo intenzívne pršať, vodné toky sa ukľudnili, voda je menšia. Ľudia si aj svojpomocne odčerpávajú vodu z pivníc, veríme ale, že situácia už bude lepšia," povedal starosta Klokočova Ľuboš Stríž. Voda v uplynulých dňoch poškodila časť cesty v obci, napokon sa ju podarilo spevniť za pomoci kamenia. Obyvateľom obce pomáhala tiež dvadsiatka vojakov, po zlepšení počasia sa však stiahli do kasární. Samosprávy a obyvatelia postihnutých regiónov začínajú s hlásením škôd.

Napríklad Poisťovňa Generali Slovensko má  hlásených 154 poistných udalostí s odhadovanou poistnou rezervou v celkovej hodnote 88.600 eur. Poisťovňa tiež podľa hovorkyne Jany Čahojovej zaznamenala 20 prípadov poškodenia poľnohospodárskych plodín na poliach.

Škody vznikali aj na majetku samospráv. V meste Trebišov sú to podľa Petroviča najmä škody na podmytých cestách. Výšku škôd trebišovská samospráva určí pravdepodobne do konca týždňa. Mesto tiež vyzvalo obyvateľov, aby nahlasovali svoje škody. Za stabilizovanú označili situáciu na východe krajiny vodohospodári.

"Toky majú zväčša už ustálené hladiny, zvyšovať sa ešte bude Latorica, Bodrog a Torysa, kde sa asi dosiahne tretí stupeň povodňovej aktivity," uviedol Dušan Mydla z košického dispečingu Slovenského vodohospodárskeho podniku. Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu dažde ešte hrozia najmä na východe krajiny. Počasie by sa v ďalších dňoch malo postupne zlepšovať a množstvo zrážok bude klesať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu