Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Odďaľoval popravu, vraj bol alergický na smrtiacu injekciu

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

COLUMBUS - V USA bol dnes popravený vrah, ktorý sa snažil oddialiť výkon rozsudku smrti tvrdením, že je alergický na smrtiace anestetiká, ktoré sa pichajú do tela odsúdenca. Hoci sa tak snažil vzbudiť pochybnosti o tom, či nebude pri poprave trpieť, jeho odvolanie bolo zamietnuté.

Afroameričan Darryl Dürr (46) čakal vo väzení v ohijskom Columbuse na smrť za znásilnenie a vraždu šestnásťročného dievčaťa v roku 1988.

Podľa zákona je štát povinný zabezpečiť odsúdenému rýchlu a bezbolestnú smrť. Ak by ešte pred odchodom z tohto sveta kvôli svojej alergiu trpel, potom by podľa právnikov bola poprava nezákonná.

Dürr skúšal v minulosti iné dve právnické kľučky. Jednak požadoval dodatočné testy DNA na náhrdelníku obete, ktoré mali snáď preukázať jeho nevinu, skúšal aj tvrdiť, že štát Ohio nemá oprávnenie nakupovať smrtiace látky bez lekárskeho predpisu.

Durrova poprava je 13. v Spojených štátoch v tomto roku a štvrtá v Ohiu, kde sa zásadne popravuje smrtiacou injekciou. To sa stalo v minulosti predmetom kontroverzie, keď niekoľkým odsúdeným nemohol popravca nájsť vhodnú žilu. V dvoch prípadoch musela byť poprava odložená o hodinu.

V septembri 2009 sa odsúdenec dokonca vrátil na celu a doteraz sa vybavuje jeho odvolanie proti poprave, ktorá bola vzhľadom k incidentu označená jeho obhajcom za nehumánnu. Afroameričan Romell Broom, ktorý bol v roku 1984 odsúdený na smrť za únos, znásilnenie a zavraždenie štrnásťročného dievčaťa, sa tak nevzdáva nádeje, že jeho rozsudok smrti môže byť zmenený na doživotie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu