Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Pred 35 rokmi popravili v Československu poslednú ženu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Pred 35 rokmi, 12. marca 1975, popravili v pražskej pankráckej väznici Olgu Hepnarovú. Náročky vrazila s nákladným autom do ľudí na zastávke MHD a osem z nich zabila.

Tragédia sa odohrala 10. júla 1973 v Prahe. V apríli 1974 súd Hepnarovú, narodenú 30. júna 1951, uznal za vinnú z osemnásobnej vraždy a odsúdil ju na trest smrti. Súdni znalci u nej síce zistili rysy poruchy osobnosti, konštatovali však, že netrpí na žiadnu duševnú chorobu a je teda plne zodpovedná za svoj čin.

Motívom hrozného činu bola nenávisť k spoločnosti. Samú seba Hepnerová charakterizovala ako človeka, ktorého každý iba "otĺka". Ako trinásťročná sa pokúsila o samovraždu a rok strávila v psychiatrickej liečebni. Vyučila sa za umeleckú knihárku, v čase svojho činu sa však živila ako šoférka nákladného auta.

Hepnarová bola posledná žena popravená v Československu, kde trest smrti zrušili v roku 1990. Pred popravou sa psychicky zrútila, kládla odpor a na popravisko ju museli odvliecť. Jej činom sa podľa vlastných slov nechal inšpirovať lesný vrah Viktor Kalivoda (33), ktorý v roku 2005 vraždil v lesoch pri Brne a Kladne. Zastrelil troch ľudí, ktorých vôbec nepoznal. Tiež žil samotársky, nemal žiadnych priateľov či lásku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu