Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Severnej Kórei popravili tajomníka strany za revalváciu meny

Kim Čong-il
Kim Čong-il

SOUL - Severokórejský režim popravil bývalého tajomníka vládnej Kórejskej strany práce (KSP) Pak Nam-kiho za neúspešnú revalváciu meny z minulého novembra, ktorú koncipoval a riadil. Tento krok ochromil kolabujúci miestny trh a zhoršil ekonomickú situáciu v krajine.

Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na juhokórejské zdroje. Popravu mali vykonať už minulý týždeň. V zdôvodnení trestu smrti uviedli, že Pak Nam-ki sa ako "osoba buržoázneho pôvodu votrela do revolučných radov s cieľom zničiť národné hospodárstvo KĽDR". Tajomníka zastrelila popravčia čata.

Mnohí severokórejskí činitelia, ani značná časť tamojšej verejnosti však neverí vysvetleniu, že Pak Nam-ki chcel poškodiť revolúciu, citoval Reuters hodnoverné zdroje. "Panuje presvedčenie, že vedenie krajiny urobilo z Pak Nam-kiho len obetného baránka," píše agentúra. Podľa politológov to nasvedčuje, že sa vedenie KĽDR dostáva pod silný tlak, aby riešilo problémy, ktoré môžu narušiť stabilitu systému.

Pak Nam-ki, donedávna najvyšší finančný expert režimu vo funkcii tajomníka vládnej strany, bol zo svojho postu odvolaný v priebehu februára. Revalvácia, pri ktorej boli staré bankovky vymieňané za nové v pomere 100 wonov k jednému, mala zabrániť nelegálnym trhovým aktivitám v komunistickej KĽDR, ale namiesto toho sa obchod prakticky zastavil a ceny prudko vzrástli.

Pchjongjang sa výmenou bankoviek pokúsil znehodnotiť úspory, ktoré si doma schovávala rozmáhajúca sa vrstva obchodníkov na čiernom trhu a chceli peniaze vymeniť v Číne za potraviny a ďalší tovar, ktorý bežne v KĽDR nedostať kúpiť. Ak by si niekto chcel úspory vymeniť za nové bankovky alebo uložiť ich v banke, hrozilo by mu obvinenie z nelegálnych obchodných aktivít mimo systém centrálne plánovaného hospodárstva.

Juhokórejský denník Dong-A Ilbo s odvolaním sa na etnického Kórejčana žijúcej na čínskej strane hranice s KĽDR informoval vo februári o hladomore v severokórejskom pohraničnom meste Sinidžu. Jeho obyvateľom sa pritom zvyčajne viedlo lepšie ako zvyšku krajiny vďaka obchodu s Čínou. Objavili sa aj správy o konflikte medzi obyvateľstvom a bezpečnostnými silami, ktoré sa im pokúsili zabrániť pašovať potraviny. Prejavy občianskej nespokojnosti sú pritom v prísne kontrolovanom komunistickom štáte veľmi výnimočné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu