Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Potomkovia obetí holokaustu žalujú banky za odcudzený majetok

Osvienčim
Osvienčim

BUDAPEŠŤ - Skupina ľudí preživších holokaust a ich dedičov podala vo štvrtok v americkom Chicagu žalobu na niekoľko bánk vrátane maďarských, rakúskych a bavorskej.

Chcú sa domôcť odškodnenia v úhrnnej výške dvoch miliónov dolárov plus úroky za majetok, ktorý v bankách mali a ktorý im bol za druhej svetovej vojny bez náhrady zabavený. Oznámila to agentúra MTI.

Žaloba smeruje proti Maďarskej národnej banke, maďarskej OTP Bank, rakúskej banke Erste Group a MKB Bayerische Landesbank, respektíve proti ich právnym predchodcom. Banky sa podľa žalobcov podieľali na nacistickom vyhladzovaní Židov, boli jeho spolupáchateľmi a podnecovateľmi pri vyvlastňovaní účtov židovských obetí.

Dotknuté banky v Maďarsku sa podľa agentúry MTI zatiaľ odmietli k veci vyjadriť s poukazom na to, že žalobu zatiaľ nedostali.

Žalujúci, ktorí sa označujú ako "bankami okradnuté obete holokaustu", žalobu podali na severnom illinoiskom obvodnom súde. Poukazujú na to, že spomínané banky si vraj osvojili nielen sumy z účtov židovských obete holokaustu, ale aj ich šperky a umelecké predmety, ktoré mali v bezpečnostných schránkach bankových sejfov. Dožadujú sa odškodného dva milióny dolárov plus úroky z omeškania.

Tento rok vo februári podala iná skupina potomkov osôb maďarského pôvodu, ktoré prežili holokaust, podobnú žalobu na maďarskú železničnú spoločnosť MÁV kvôli údajnému podielu železníc na deportáciu Židov do nacistického vyhladzovacieho tábora Osvienčim. Skupina osôb žijúcich väčšinou v USA alebo v Izraeli po deviatich rokoch rešeršou tvrdí, že maďarská železnica požičiavala nacistom vozne a pritom "veľmi dobre vedela", že budú použité na transport 437.000 Židov do Osvienčimu medzi marcom a októbrom 1944. Žiada preto kompenzáciu 240 miliónov dolárov (asi 4,5 miliardy Sk).

Maďarský režim Miklósa Horthyho, ktorý viedol Maďarsko až do októbra 1944, nebol napriek spojenectvu s Nemeckom nijako výrazne antisemitský a Židov na svojom území dlho neprenasledoval. V druhej fáze vojny však na nátlak Nemecka, a najmä potom po nemeckom obsadení krajiny, nabralo prenasledovanie Židov značných rozmerov. Celkom zahynulo 550.000 maďarských Židov, väčšina z nich vo vyhladzovacích táboroch. Desiatky tisíc Židov však zahynuli priamo v Maďarsku, a to pri hromadných popravách zastrelením alebo počas pochodov smrti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu