Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecko uvoľní na pomoc obetiam holokaustu ďalších 772 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Nemecko zvýši svoju finančnú pomoc obetiam holokaustu. Ako potvrdilo dnes pre tlačovú agentúru DPA spolkové ministerstvo financií v Berlíne, pre obdobie rokov 2014-2017 sa uvoľní celkove 772 miliónov eur na starostlivosť v domácom prostredí o tých, ktorí prežili holokaust. Z tejto sumy by malo profitovať celkove asi 56.000 ľudí v 46 krajinách sveta.

Na tejto zvýšenej sume sa po zdĺhavých rokovaniach dohodli nemecká spolková vláda a židovská organizácia pre odškodnenie obetí holokaustu Jewish Claims (JCC) Conference.

Suma by mala zabezpečiť projekt Homecare, v rámci ktorého chce JCC zabezpečiť sociálnu, zdravotnícku i vyživovaciu starostlivosť o niekdajšie obete holokaustu, z ktorých mnohé žijú na alebo dokonca pod hranicou chudoby.

JCC vyjednala navyše s nemeckou stranou aj zmenu kritérií odškodnenia, týkajúcu sa odhadom asi 2000-3000 žijúcich ľudí, ktorí museli svojho času žiť v tzv. otvorených getách napríklad v Rumunsku alebo Bulharsku. Od roku 2014 by mali všetci dostávať osobitné dôchodky, náklady na ktoré dosiahnu sedem až 11 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu